Wethouder Kersten geeft startschot voor opruimactie tegen rioolrommel


Gemeente Vaals

Op dinsdag 30 juni jl. gaf wethouder Rainer Kersten op de Maastrichterlaan het startsein voor een campagne in de strijd tegen rioolrommel.

Onder het motto "Niet in het riool" deelde hij aan voorbijgangers vuilnisbakjes en flyers uit, daarbij geholpen door enkele "toiletdames". Ook de directeur van Rioned, de heer Gastkemper, was aanwezig om zijn steentje bij te dragen.

De campagne is bedoeld om mensen ervan bewust te maken, dat schoonmaakdoekjes niet in het riool thuishoren. Deze doekjes zorgen geregeld voor vastlopers, verstoppingen en andere problemen en bezorgen de gemeente onnodig veel kosten voor onderhoud en ontstoppingen. De campagne `Niet in het
riool' geeft voorlichting over wat wel en niet in het riool thuishoort.

Naast wethouder Kersten hebben ook wethouders in Leeuwarden en Zwolle de opruimactie ingezet. Andere wethouders volgen binnenkort hun voorbeeld.

De wethouders roepen op alleen poep, plas en echt wc-papier door het toilet te spoelen. Want hoewel Nederlanders denken dat schoonmaakdoekjes door de wc gespoeld kunnen worden, is het tegendeel waar. Met name rioolgemalen moeten steeds vaker worden stilgelegd en ontdaan worden van bergen
samengeklonterde hygienedoekjes, snoetenpoetsers en tissues. Dit kost de maatschappij jaarlijks tientallen miljoenen euro's.

Meer informatie over de campagne vindt u op www.nietinhetriool.nl.