Drop-it: nieuw preventiesysteem tegen overvallen


Bij Juwelier Hes op de Pleinweg in Rotterdam gaf burgemeester Aboutaleb, samen met CCV-directeur Patrick van den Brink, de landelijk aftrap voor 'Drop-it'. Met het inslaan van een vitrine bij een juwelier werd gedemonstreerd dat wanneer bij een overval een vitrine wordt ingeslagen, er binnen
twee seconden een rolluik naar beneden valt. De buit is hiermee onbereikbaar voor de dader. Twee juweliers in Rotterdam-Zuid hebben de primeur om dit als eerste in Nederland geinstalleerd te hebben.

'Drop-it' beveiliging voor juweliers

Het Drop-it systeem is een nieuw product dat voor extra beveiliging van vitrines zorgt. De vitrines met waardevolle artikelen worden voorzien van een rolluiksysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat, op het moment dat een vitrine wordt ingeslagen of dat een noodknop wordt geactiveerd, er binnen
twee seconden een rolluik met hoge snelheid bij alle beveiligde vitrines naar beneden valt waardoor er geen buit meegenomen kan worden.

Extra voordeel voor juweliers

Juweliers moeten dagelijks hun voorraad uit de vitrines halen en in de kluis stoppen. De vitrines die beschermd worden met Drop-It hoeven niet uit- en ingeruimd te worden. Hiermee bespaart de juwelier dagelijks veel tijd aan het etaleren van de vitrines.

Bij de aftrap sloeg CCV-directeur Patrick van den Brink voor het eerst, en meteen voor het laatst, een vitrineruit in om de werking van 'Drop-it' te demonstreren.

Stimulering vanuit de overheid

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is samen met de Federatie Goud en Zilver en het CCV bezig een actie op te starten, waardoor dit systeem met een substantiele subsidie kan worden aangeschaft. Een belangrijk onderdeel van de aanpak is een scan die door het CCV in iedere winkel wordt
gedaan.

Patrick van de Brink hierover: "Technische maatregelen zijn, zeker bij juweliers, belangrijk, maar alles valt of staat bij de organisatie. Afspraken dus, ook met medewerkers, over openen en sluiten, geld wegbrengen en omgaan met verdachte situaties. In de genoemde scans komen deze zaken
nadrukkelijk aan de orde".

Dalende cijfers

Een overval is een vreselijk delict met een hoge impact op slachtoffers. Hoewel het aantal overvallen sterk terugloopt, blijft iedere overval er een teveel. De juweliersbranche is traditioneel een branche met een verhoogd risico op overvallen.

Gelukkig neemt ook hier het aantal overvallen jaarlijks af. Waren er vorig jaar nog 14 overvallen in de eerste vijf maanden; dit jaar is dat aantal gedaald naar zes.