Ministerraad van 10 juli 2015


Door Sarah Delafortrie, Christophe Springael
Gepubliceerd op 10/07/2015

De ministerraad vergaderde op vrijdag 10 juli 2015 in de Wetstraat 16 onder het voorzitterschap van eerste minister Charles Michel.

Tijdens de persconferentie heeft minister van Mobiliteit Jacqueline Galant eerst en vooral haar strategische visienota voor het spoor in Belgie voorgesteld. De nota moet de toekomst van het spoorvervoer veiligstellen door betere prestaties na te streven. De gebruiker, het personeel en de
belastingbetaler staan hierbij centraal.

Vervolgens heeft staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Wetenschapsbeleid Elke Sleurs aangekondigd dat de Ministerraad een belangrijk koninklijk besluit heeft goedgekeurd met het oog op de benoeming van een nieuwe Beleidsraad van het Poolsecretariaat om de wetenschappelijke campagne 2015-2016
zo goed mogelijk voor te bereiden. Daarnaast heeft ze ook toelichting gegeven bij het federaal plan gendermainstreaming 2015-2019, dat vanmorgen door de Ministerraad werd goedgekeurd.

Daarna heeft minister van Defensie Steven Vandeput de verlenging aangekondigd van de Belgische bijdrage aan de internationale coalitie tegen DAESH in Irak tot eind 2015, alsook de Belgische steun voor het hoofdkwartier van de EUNAFVOR MED-operatie in Rome, in het kader van de
vluchtelingencrisis in het Middellandse Zeegebied.

Tot slot heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders meegedeeld dat de Ministerraad de detachering heeft goedgekeurd van een Belgische deskundige, gespecialiseerd in veiligheid en terrorismebestrijding, binnen de delegatie van de Europese Unie in Amman (Jordanie).

De ministerraad nam de volgende beslissingen:

* Diverse bepalingen inzake asiel en migratie

Op voorstel van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, heeft de ministerraad een voorontwerp van wet houdende diverse bepalingen inzake asiel en migratie goedgekeurd.

* Verschillende wijzigingen inzake douane en accijnzen

Op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt heeft de ministerraad een voorontwerp van wet goedgekeurd die verschillende wijzigingen aanbrengt inzake douane en accijnzen.

* Migrantencrisis in de Middellandse Zee: Belgische steun aan het hoofdkwartier van de operatie EUNAFVOR MED

Op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput heeft de ministerraad zijn goedkeuring gegeven aan de Belgische steun aan het hoofdkwartier van de operatie EUNAFVOR MED te Rome, in het kader van de migrantencrisis in de Middellandse Zee.

* Verlenging van de bijdrage aan de internationale coalitie tegen DAESH in Irak

Op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput heeft de ministerraad zijn goedkeuring verleend aan de verlenging van de inzet van het Belgische detachement als bijdrage aan de internationale coalitie tegen DAESH in Irak, tot eind 2015.

* Verlenging van de inhuring van de gevangenis te Tilburg met een jaar

Op voorstel van minister van Justitie Koen Geens heeft de ministerraad zijn goedkeuring gegeven aan de verlenging met een jaar van het verdrag over de terbeschikkingstelling van de penitentiaire inrichting van Tilburg in Nederland ten behoeve van de tenuitvoerlegging van bij Belgische
veroordelingen opgelegde vrijheidsstraffen.

* Overheidsopdracht voor het onderhoud van de infrastructuur van de hypotheekbewaringen van de FOD Financien

Op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt heeft de ministerraad de verlenging goedgekeurd van de overheidsopdracht betreffende het onderhoudscontract van de infrastructuur van de hypotheekbewaringen van de FOD Financien.

* Overheidsopdracht met betrekking tot de aankoop van Rapid Reaction Vehicles voor Defensie

Op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput heeft de ministerraad zijn goedkeuring verleend aan de lancering van een overheidsopdracht betreffende de aankoop van 108 Rapid Reaction Vehicles (RRV), 38 modulaire beschermingskits, 60 demonteerbare ringaffuiten met
rookpotwerpersysteem en een meerjarige open overeenkomst voor technische assistentie.

* Renovatie van de Belgische ambassade in New Delhi

Op voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft de ministerraad de gunning van een overheidsopdracht betreffende de renovatie en de uitbreiding van de compound van de Belgische Ambassade te New Delhi in India goedgekeurd.

* Wetenschappelijk en technologisch onderzoeksprogramma van Defensie 2015

Op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput heeft de ministerraad de nieuwe studies van het wetenschappelijk en technologisch onderzoeksprogramma van Defensie voor het boekjaar 2015 goedgekeurd.

* Wijziging van sommige bepalingen in verband met de evaluatie en de stage in het federaal openbaar ambt

Op voorstel van de minister belast met Ambtenarenzaken Steven Vandeput heeft de ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd tot wijziging van sommige bepalingen betreffende de evaluatie en de stage in het federaal openbaar ambt.

* Betaling van overuren in de openbare sector

Op voorstel van de minister belast met Ambtenarenzaken Steven Vandeput heeft de ministerraad een voorontwerp van wet goedgekeurd tot vaststelling van sommige aspecten van de organisatie van de arbeidstijd in de openbare sector.

* Aanstelling van de consulenten voor de veiligheid en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer binnen de politie

Op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft de ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd betreffende de consulenten voor de veiligheid en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer binnen de geintegreerde politie, alsook een platform
voor de veiligheid en de bescherming van de gegevens.

* Wijze van aanwijzing van de Belgische leden in het Sociaal en Economisch Comite

Op voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en van minister van Economie en Werk Kris Peeters heeft de ministerraad de wijze van aanwijzing van de Belgische leden in het Sociaal en Economisch Comite goedgekeurd.

* Federaal plan gendermainstreaming 2015-2019

Op voorstel van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs heeft de ministerraad het federaal plan gendermainstreaming 2015-2019 goedgekeurd.

* Hervorming van de Beleidsraad van het Poolsecretariaat

Op voorstel van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs heeft de ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd tot hervorming van de Beleidsraad van het Poolsecretariaat, met het oog op de voorbereiding van de wetenschappelijke campagne voor de Antarctische zomer
2015-2016.

* Wijziging van de wet betreffende de hervorming van sommige economische - tweede lezing

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Telecommunicatie en Post Alexander De Croo in tweede lezing het voorontwerp van wet goed tot wijziging en aanvulling van de wet betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven.

* Budgettaire dekking van civiele crisisbeheersingsmissies in 2015

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders een ontwerp van koninklijk besluit goed over de budgettaire dekking van civiele crisisbeheersingsmissies in 2015.

* Detachering van een expert in veiligheid en terrorismebestrijding in Jordanie

Op voorstel van minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders heeft de ministerraad zijn goedkeuring gegeven aan de detachering van een Belgisch expert in veiligheid en terrorismebestrijding bij de delegatie van de Europese Unie in Amman, Jordanie.

Termen:

* Ministerraad

Bron
RSS

Logo of 'FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie' FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie
Wetstraat 16
1000 Brussel
Belgie
+32 2 287 41 07 +32 2 287 41 92
http://www.presscenter.org

Contacten

Sarah DelafortrieSarah Delafortrie
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+ 32 2 287 41 07
+ 32 486 357 888
vCard downloaden
Christophe SpringaelChristophe Springael
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+32 2 287 41 92
+32 477 59 14 37
vCard downloaden