Reflectoren verlichten fietspad


10 juli 2015
Reflector voor fietspaden

Op het Mastpad en de Dongense Kanaaldijk zijn zogenoemde 'wegdek lumi reflectoren' geplaatst. Deze reflectoren verlichten het fietspad in het donker.

Het gaat om een proef. De gemeente vindt het belangrijk dat fietsers veilig en comfortabel kunnen fietsen. Daarom is het belangrijk dat een fietspad goed verlicht is. De reflectoren zijn een duurzaam alternatief voor plekken in het buitengebied waar gewone verlichting niet gewenst omdat dit de
fauna verstoord. Bovenop de reflector zit een vlak dat overdag licht absorbeert. Zodra het donker wordt gaan de reflectoren licht geven. Dan kan ongeveer voor 12 uur.

Bomen en beplanting

Er is bewust gekozen voor twee verschillende soorten wegen. Aan het Mastpad staan aan weerszijden bomen, de Dongense Kanaaldijk heeft geen bomen of beplanting langs de weg. Op die manier kan gekeken worden of deze vorm van 'glow in the dark'-verlichting ook werkt als er begroeiing in de buurt
is. Het plaatsen van de reflectoren is ter voorbereiding op de aanleg van de snelfietsroute tussen Waalwijk en Tilburg, de zogenoemde Leisure Bike Lane. Dit is de eerste keer in Nederland dat de 'wegdek lumi reflectoren' op deze schaal getest worden.