Julia's hofje wint openbare tuinprijs


Afgelopen zaterdag 4 juli werd de 1e openbare tuinendag in Wageningen georganiseerd.

Van de 31 buurtbeheerprojecten deden 13 openbare tuinbeheerders mee aan de open dag. Doel van de buurtbeheerprojecten is dat er meer groen in de buurt komt en buurtbewoners meer contact met elkaar hebben.



Uit de deelnemende tuinprojecten heeft de gemeente een voorselectie gemaakt. Een vakjury bestaande uit wethouder Michiel Uitdehaag, Jannemarie de Jonge (Wing) en Martin Heutink (Kwekerij Bloemrijk) beoordeelde de drie geselecteerde tuinen.



Tarthorst

De Tarthortus botanicus in de Tarthorst werd gewaardeerd voor de pioneersgeest waarbij permacultuurtechnieken werden toegepast en samenwerking werd gezocht met organisaties als Landschapsbeheer Gelderland en een biologische kwekerij uit Bennekom.



Van `t Hoffstraat

De jury was onder de indruk van het project Van 't Hoffstraat. De tuin heeft een groot oppervlakte met verschillende beplantingslagen, dat lean en green is aangelegd met onderhoudsvriendelijke beplanting en verschillende soorten zoals bijzondere varens en dagkoekoeksbloemen. Door de omvang
draagt het goed bij aan het verbeteren van het stadsklimaat (luchtkwaliteit en tempartuurbuffer).



Julia's Hofje

Julia's Hofje sprong eruit door het draagvlak in de buurt en de lange traditie van samenwerking. De gezellige en goed onderhouden tuin wordt elke maandag bijgehouden door de bewoners en zo gaat dat al sinds 1995!



Wethouder Uitdehaag was bijzonder te spreken over hoe de verschillende buurtbeheerprojecten invulling geven aan de vergroening en samenwerking in de buurt. 'Als we gebruik kunnen maken van de pioniersgeest van de Tarthortus botanicus, de samenwerking en bestendigheid in Julia's Hofje en de
kwaliteiten op het gebied van vakmanschap, ecologie en stadsklimaat van de Van 't Hoffstraat, geeft dat een vitale basis voor buurtbeheerprojecten in de toekomst'.



De wethouder overhandigde de bewoners van Julia's Hofje een vlinderstruik en een tuinbon ter waarde van 100 euro.

openbare tuinroute prijs

Reageer op dit artikel Laatst gewijzigd: 10 juli 2015