Uitvinding kan duizenden gezinnen aan woning helpen in stadscentra


Bedacht in Antwerpen: de 'etalagewoning'

ANTWERPEN, België, 20150710 -- Steeds meer winkelpanden die te huur zijn blijven langer leeg staan terwijl steeds meer gezinnen moeite hebben om in het stadscentrum een betaalbare woning te vinden. Die vaststelling zette Antwerpenaar Olli Salvatore aan het denken en prompt deed hij een uitvinding: 'de etalagewoning'. Zijn idee is geniaal in zijn eenvoud: verander een bestaand leeg winkelpand in een woning, met uitzondering van de etalage. Een gezin kan de woning huren tegen 2/3 van de oorspronkelijke huurprijs en een handelaar de etalage tegen pakweg 1/3.

Bijvoorbeeld: een leegstaande winkel waar eerst 1500 euro huur voor werd gevraagd kan opgedeeld worden in een woning van 1000 euro huur en een etalage van 500 euro huur. In de etalage kan de handelaar zijn producten showen, met verwijzing naar zijn webwinkel.

Opmars online-verkoopt vraagt aanpassing

De verkoop langs het internet steeg al jaar na jaar en gaat verder uit haar voegen barsten de komende tijd. Voorspelbaar gevolg: nog meer lege winkelpanden staan ons te wachten. Door ze op te delen in twee gedeelten, woonstuk en goedkope etalage als reclame voor een webwinkel, help je in één moeite drie soorten mensen vooruit:  handelaren die willen focussen op e-commerce maar toch op een betaalbare manier met hun product in het straatbeeld willen opvallen en klanten lokken; gezinnen die nu te lijden hebben aan een tekort aan beschikbare woningen en tenslotte de verhuurders, die dan hun kansen zien verdubbelen om aan een huurder te geraken en quasi nooit meer met leegstand te maken zullen krijgen.

Uitvinder wilde eerder 'Europa' helpen

Bedenker Olli Salvatore richtte onlangs een website op om reclame te maken voor de betere zaken in het Antwerpse stadscentrum, te weten Antwerp Shopping Center dot com, als tegenhanger voor Wijnegem Shopping Center. 'Voorlopig doe ik alles gratis om de website te laten groeien. Na een paar jaar bekijk ik wel wat ik er mee  wil aanvangen'. Door zich te verdiepen in het winkelaanbod kwam hij op het idee van de 'etalagewinkel'. "Voor zover ik kan nagaan werd dit idee nergens ter wereld eerder voorgesteld of gelanceerd". Aan zijn uitvinding wil hij geen geld verdienen. "Ik gooi haar te grabbel voor iedereen die hier voordeel mee kan doen, wie weet wereldwijd. Als overheden, handelaars en verhuurders het idee een kans geven dan kunnen ze ontelbare gezinnen in ontelbare steden aan extra huurwoningen helpen en zo gebieden met acute woningnood weer leefbaar maken.'"

Met deze uitvinding is Salvatore niet aan zijn proefstuk toe: eerder schreef en publiceerde hij het boek 'De Redding van Europa', waarin hij een analyse maakt van de penibele situatie waarin Europa verkeert en met eigen creatieve adviezen voor de dag komt. Daarbij passeren onder andere de Griekse crisis, de vluchtelingenstroom en de gespannen verhoudingen met Rusland en Amerika de revue. Zijn boek is in PDF vorm gratis te downloaden maar ook als paperback te bestellen tegen kostprijs op zijn auteurspagina: http://www.bravenewbooks.nl/salvatore