Bijzonderheden uit Statenvergadering 10 juli 2015

Deze vergadering stond in het teken van de behandeling van de Voorjaarsnota. Er werden 16 moties en 1 amendement ingediend. De Voorjaarsnota werd vastgesteld.

Door de PvdD werden mondelinge vragen gesteld over het PAS-beleid voor Limburg.

Bij de opening werd stilgestaan bij het overlijden van oud-Statenlid Daems op 17 juni jl. De heer Daems was gedurende 11 jaar Statenlid voor het CDA, in de periode 1974-1981 en in de periode 1991-1995. Ook memoreerde Gouverneur Bovens dat het op 8 juli jl. precies 200 jaar geleden was dat de naam van de provincie Limburg formeel werd ingevoerd.

Over het onderwerp realisatie Randweg Nederweert N266 in de Voorjaarsnota werd ingesproken door de heer Helderman, secretaris werkgroep verontruste burgers van Nederweert. Hij vroeg de Statenleden zich te beraden over nut en noodzaak van deze randweg.

Mondelinge vragen over gevolgen van het PAS-beleid voor Limburg

Door de heer Wassenberg (PvdD) werden mondelinge vragen gesteld over de mogelijke gevolgen van de nieuwe wetgeving over PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) voor de Limburgse natuur, dit naar aanleiding van het per 1 juli 2015 van kracht worden van de wetgeving en de direct op grond daarvan door de provincie Noord-Brabant ingevoerde strenge regels voor Noord-Brabant. Gevraagd werd onder meer naar mogelijk onbedoelde voordelen in beschikbare ontwikkelruimte voor veehouders aan de Limburgse zijde van de Peel en de druk die dit kan opleveren op kwetsbare Limburgse natuurgebieden.

Verantwoordelijk gedeputeerde Van der Broeck gaf in zijn beantwoording aan dat er in Limburg ook regels bestaan m.b.t. de ontwikkelruimte. Op basis hiervan voorziet hij geen problemen. Toegezegd werd dat het Limburgs Parlement inzicht krijgt in het aantal vergunningaanvragen.

Initiatiefvoorstel om niet-Statenleden aan te stellen

Het Initiatiefvoorstel van alle oppositiefracties PVV, GroenLinks, PvdD, 50PLUS, Volkspartij Limburg, LOKAAL-LIMBURG is erop gericht om op basis van de mogelijkheden in de Provinciewet ook in Statencommissies van Provinciale Staten Limburg burgerleden (commissieleden, zijnde niet-Statenleden) toe te staan. Kleinere fracties worden hierdoor naar hun mening beter in staat gesteld zich voor te bereiden op de Statenvergaderingen. Daarnaast geeft het burgers de mogelijkheid om kennis te maken met de politiek en ervaring op te doen.

De behandeling van dit Initiatiefvoorstel leidde tot een onverwacht debat. Waar de indieners van het initiatief aanvankelijk dachten te kunnen rekenen op ruime steun, bleek in het debat dat de coalitievormende partijen vasthielden aan afspraken hieromtrent binnen de coalitie, en niet akkoord gingen met het toestaan van commissie-burgerleden. Namens de oppositiepartijen riep dhr. Housmans (PVV) de coalitie op om het de oppositie blijvend mogelijk te maken om constructief te kunnen werken. In dit verband werd door de oppositie gewezen op de oproep van toenmalig formateur dhr. Koopmans aan oppositiepartijen en burgers om vooral met goede ideeen en initiatieven te komen. Nadat de vergadering voor nader beraad tussen de oppositiepartijen werd geschorst, werd het Initiatiefvoorstel door de oppositiepartijen aangehouden met de belofte dat er nog nader gekeken zal worden naar de voorwaarden voor het invoeren van commissieleden niet-Statenleden.

Voorjaarsnota

Met de Voorjaarsnota doet het College van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten een voorzet over de richting van uitgaven en inkomsten van de Provincie voor komende jaren.

Gebruikelijk leidt de behandeling van de Voorjaarsnota tot uitgebreide debatten tussen Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten over wensen en doelen.

Het betreft de eerste Voorjaarsnota van de huidige Statenperiode 2015-2019.

PVV-fractievoorzitter Heemels stelde vragen over o.a. de inzet van immunisatiereserve en dit in relatie tot de kaderstellende rol van PS. Ingediend werden de moties:

* motie Housmans inzake impliciete besluiten met als doel te komen tot transparantere besluitvorming (aangenomen);

* motie Heemels inzake gefinancierde rechtsbijstand voor gedupeerden mijn(water)schade met als doel te bewerkstelligen dat er voor Limburgse gedupeerden een uitzondering wordt bewerkstelligd op inkomens- en vermogenstoets (aangehouden);

* motie Housmans inzake Dag van de Democratie met als doel het bestaande scholenprogramma met o.a. een Statenspel uit te breiden en hierin een grotere rol voor Statenleden te borgen (aangenomen);

* motie Housmans inzake herstel rechtsongelijkheid Duitse tol met als doel via het Europese Hof aan te dringen op vernietiging van het Duitse tolplan en het invoeren van een Duitslandtax voor Duitse automobilisten op Nederlandse autowegen (verworpen);

* motie Housmans Seed Capital Brightlands met als doel om in samenwerking met Brightlands te komen tot een Seed Capital fonds en dit fonds te vullen met 50 miljoen vanuit de immunisatiereserve (aangehouden).

* motie Van Soest inzake Limburgse Topsport met het verzoek om bij de uitwerking van het Limburgse Topsportbeleid ook de schietsport te betrekken (aangehouden).

CDA-fractievoorzitter Mackus riep aan de hand van voorbeelden op tot gedurfd ondernemerschap in Limburg en `met werk meer werk maken'. Dit stelt eisen aan een goede arbeidsmarkt en arbeidsmarktbeleid. Maar ook het Limburgs beleid m.b.t. onderwijs, MKB, mobiliteit, de ontwikkeling van A67 en A2, volkshuisvesting, plattelandsontwikkeling, duurzaamheid en zelfsturing dienen hiertoe bij te dragen.

Mw. Brugman, fractievoorzitter GroenLinks, wees erop dat met de voorliggende Voorjaarsnota de groene agenda vervaagt en waarschuwde voor activistische en wollige taal door het nieuwe college. GroenLinks riep het college op om koploper te worden met energietransitie en te komen tot uitwerking van windenergie. Ingediend werden de moties:

* motie Brugman inzake versnelling aanleg Avantislijn met als doel binnen 1 jaar te komen met voorstellen tot versnelling van de realisatie van de Avantislijn (aangehouden);

* motie Brugman en Wassenberg inzake uitbreiding zonnepanelen op daken Gouvernement (aangehouden);

* motie Brugman inzake onderzoek gevolgen bezuiniging voor slagkracht ambtelijke organisatie (verworpen).

SP-fractievoorzitter Schaminee ging in op de voor de SP belangrijkste thema's, te weten de sociale agenda, onderwijs en arbeidsmarkt, energie en duurzaamheid, natuur en Limburg onbegrensd. Ingediend werd de motie Schaminee c.s. inzake transparantie declaraties in met als doel te komen tot transparantie rondom declaraties van leden van GS. Deze motie werd met algemene stemmen aangenomen.

VVD-fractievoorzitter Van den Akker gaf het college n.a.v. de Voorjaarsnota als opgave mee `aan de slag met lagere lasten'. Hij vroeg naar een eventuele structuurvisie voor bijvoorbeeld detailhandel en kantoorlocaties en naar duiding over het overnemen van verliezen in de grondbedrijven van Limburg. Aandacht werd gevraagd voor werkzoekenden in de leeftijdscategorie 45/50+, stage/leerwerkplekken en de inzet van trainees. M.b.t. een aantal zaken in de Voorjaarsnota werd geconstateerd dat daar een door PS vast te stellen kader ontbreekt.

Ingediend werden de moties:

* motie Van den Akker c.s. inzake doorontwikkeling waterrecreatie in Midden- en Noord-Limburg (aangenomen);

* motie Van den Akker c.s. inzake urgente aanpak Limburgse overwegen op de Brabantroute voor goederentreinen (met algemene stemmen aangenomen);

* motie Van den Akker c.s. inzake verbetering en bereikbaarheid van Limburg over rijkswegen A2 Noord en A67 (aangenomen);

* motie Kirkels c.s. inzake overbruggingsregeling herbestemming monumenten (aangehouden).

Dhr. Wassenberg, fractievoorzitter van de PvdD, riep op om te stoppen met het investeren in Maastricht Aachen Airport. Aandacht vroeg hij voor de gedupeerden van mijn(water)schade en in dit kader werd gevraagd te onderzoeken of en zo ja hoe de rechtsopvolgers van de staatsmijnen kunnen meebetalen aan het schadeherstel. Hij verzocht om in het onderzoek naar de gezondheid van Limburgers ook aandacht te schenken aan de effecten van de intensieve veehouderij. De in de Voorjaarsnota genoemde plannen ter stimulering van de agrosector vindt de PvdD ongewenst.

D66-fractievoorzitter Van Wageningen stelde naar aanleiding van de Voorjaarsnota een aantal vragen, onder meer gericht op draagvlak van Noord-Limburgse gemeenten met betrekking tot de ontwikkeling van het hoger onderwijs aldaar.

Ingediend werd de motie Van Wageningen c.s. inzake Prioriteit voor fietsverbindingen met als doel te komen tot een ambitieuze uitvoering van het fietsbeleid met aandacht voor snelle fietsroutes met toeristische, recreatieve en verkeerskundige meerwaarde. Deze motie werd aangenomen.

Ook D66 wees bij een aantal plannen op het ontbreken van een door PS vastgesteld kader.

Het amendement Van Wageningen c.s. werd aangenomen waarmee de bijlage bij de Voorjaarsnota over de financiele spelregels PS-GS 2015-2019 tekstueel werd gewijzigd en daardoor meer werd toegespitst op intensiveringsmiddelen en beleidsintensivering en het verplicht aanwezig stellen van een kader door Provinciale Staten bij bestedingen vanaf EUR 1 miljoen.

PvdA-fractievoorzitter Kuntzelaers gaf aan de ambities van de Voorjaarsnota te ondersteunen. Hij onderstreepte daarbij het uitgangspunt `economische structuurversterking kan niet zonder sociale structuurversterking'. De PvdA mist in de Voorjaarnota de rol van het Huis voor de Zorg en de aandacht voor een belangrijke pijler van het zorgbeleid, namelijk het versterken van de zelfredzaamheid. Opgeroepen werd om nog meer energie te steken in het tegengaan van schijnconstructies met buitenlandse werknemers. Gevraagd werd naar de verdere ontwikkelingen van het hoger onderwijs in Venlo.

Ingediend werd de motie Kuntzelaers c.s. inzake sociale verkeersveiligheid (aangenomen).

In hun inbreng op de Voorjaarsnota stelden de fractievoorzitters Van der Linden (50PLUS), Van Rey (Volkspartij Limburg) en Franssen (LOKAAL-LIMBURG) een aantal vragen.

Het College van Gedeputeerde Staten ging uitgebreid in op de inbreng van het Limburgs Parlement, de gestelde vragen en de ingediende moties en het amendement, waarbij meerdere toezeggingen werden gedaan.

Uiteindelijk werd de Voorjaarsnota door Provinciale Staten vastgesteld met als integraal onderdeel de geamendeerde financiele spelregels PS-GS 2015-2019 en de 5e begrotingswijziging.

Verder:

* stemde het Limburgs Parlement in met de 2e actualisering van de regelingen en verordeningen van Provinciale Staten 2015;

* onderschreef het Limburgs Parlement de aanbevelingen van de Commissie van (voorbereiding van) Onderzoek met betrekking tot 2 onderzoeksrapporten, het rapport `opvolging moties en toezeggingen door Gedeputeerde Staten' en het rapport `effectiviteit maatregelen voor terugdringen externe inhuur door Gedeputeerde Staten';

* stemde het Limburgs Parlement in met het verlenen van een bijdrage in de uitvoeringsfase van het Kennis-As project `Movare: de Gezonde Basisschool van de Toekomst' van maximaal EUR 5.316.000,--. Voor de Statencommissie Cultuur en Samenleving wordt een werkbezoek aan Movare georganiseerd;

* stemde het Limburgs Parlement in met de 1e Afwijkingenrapportage 2015.