Sudwest-Fryslan pakt zwerfafval aan


De gemeente Sudwest-Fryslan ontvangt per maand ongeveer 160 meldingen. Het gaat dan om verschillende vormen van overlast, zoals harde muziek, vernieling, parkeeroverlast, jeugdoverlast en overlast veroorzaakt door dieren.

De afgelopen maanden gingen de meeste meldingen over zwerfafval. En dan gaat het niet alleen rondslingerende blikjes, etensresten of snoepwikkels. Maar ook om volle vuilniszakken met huishoudelijk afval die langs de kant van de weg liggen.

Wat kunt u zelf doen om de overlast te beperken?

Sudwest-Fryslan neemt deze meldingen van inwoners meer dan serieus, omdat we graag een schone gemeente willen zijn. Om zwerfafval te voorkomen, zorgen we ervoor dat er genoeg plekken zijn om afval weg te gooien.

Thuis heeft u uw eigen containers voor de verschillende soorten afval. Ook zijn is er altijd wel mogelijkheden bij u in de buurt. Op de afvalkalender kunt u zien waar u bij u in de buurt uw afval kunt brengen.

Probeer uw huishoudelijk afval zo goed mogelijk te scheiden.

Een extra container

Heeft u niet genoeg aan een container? Dan kunt u een tweede container voor restafval aanvragen. Dit geldt ook voor een tweede of derde gft-container. Heeft u op dit moment een kleine gft-container van 140 liter? Dan kunt u ook een container van 240 liter aanvragen voor groente, fruit en
tuinafval.

Het aanvragen van een extra of grotere container doet u via www.sudwestfryslan.nl

Wat kost een extra container?

U betaalt EUR 160,- per jaar. Deze kosten betaalt u via de afvalstoffenheffing.

Een tweede, derde of grotere gft-container kost EUR 50,- per container per jaar. Dit is voor de administratie- en bezorgkosten. Er zijn geen kosten verbonden aan het legen van de extra gft-container.

Wilt u geen extra container?

Heeft u veel tuinafval, maar wilt u geen extra container? Breng uw tuinafval dan naar de milieustraat in Bolsward, Heeg, Koudum of Sneek. Kijk op www.sudwestfryslan.nl voor de openingstijden.

Wat doet Sudwest-Fryslan aan zwerfafval?

De gemeente Sudwest-Fryslan start met een gerichte aanpak om zwerfafval aan te pakken. Vaak zien we namelijk dat op specifieke plekken extra zwerfafval is.

Hierbij kijken we waar de overlast het ergst is en wat er precies aan de hand is. We proberen te achterhalen wie het zwerfafval veroorzaakt. Hiervoor kan het nodig zijn dat we de vuilniszakken meenemen en onderzoeken.

De veroorzaker kan een boete krijgen tussen EUR 90,- en EUR 140,-