Raad kiest met initiatief voor preventie bij omgang softdrugs


RSS

Actueel bericht, 15 juli 2015

De gemeenteraad vraagt burgemeester Joosten meer werk te maken van het voorkomen van drugsgebruik door jongeren. Dat is een van de hoofdpunten in het initiatiefvoorstel dat een werkgroep uit de raad heeft opgesteld om het softdrugsbeleid van nieuw draagvlak te voorzien.

Eerdere discussies leidden tot grote verdeeldheid, zodat het de raad niet lukte andere keuzes te maken. Als `over de eigen schaduw heen springen' typeerde VVD`er Verhoeven de voorbereiding. ,,Na jarenlang te hebben geworsteld. Voor- en tegenstanders waren gelijk verdeeld."

Een kennisconferentie met vertegenwoordigers uit onderwijs, politie, ondernemers en (jeugd)zorg hielp te constateren dat alleen maar een coffeeshopbeleid te beperkt is. De raad dringt nu aan op onder meer een `sluitend preventiebeleid' en het bestrijden van illegale softdrugsverkoop aan
minderjarigen.

Via drie amendementen en drie moties kwam donderdag een deel van de vertrouwde politieke verdeeldheid naar boven. Zoals bij de mislukte poging van het CDA een minimale afstand tussen scholen en coffeeshops op te nemen, hoewel bij de gedoogde verkoop wordt uitgegaan van een openingstijd vanaf
18 uur en een minimumleeftijd van achttien jaar. ,,Het in aanraking komen van jeugd met die drugs is onmenselijk en kan op deze manier worden beperkt", reageerde woordvoerder Steintjes op het verwijt van Bosman (SP) dat afstand een `schijncriterium' is.

Een initiatief van PvLM met steun van GroenLinks, PvdA, SP en GBD haalde het wel. Doetinchem moet blijven helpen bij initiatieven softdrugs te legaliseren.

Burgemeester Joosten kreeg slechts vijf minuten spreektijd om te reageren. ,,Maar ik denk dat ik de hele zomer heb." Hij zal het initiatiefvoorstel combineren met informatie van Justitie en anderen. ,,Maar ik ben enorm erkentelijk voor uw werk en zal daar maximaal gebruik van maken."