Zomerprogramma Het Noordbrabants Museum voor iedere cultuurliefhebber

Zomerprogramma Het Noordbrabants Museum verrassende mix voor iedere cultuurliefhebber

's-Hertogenbosch, 16 juli 2015 - Het Noordbrabants Museum presenteert deze zomer een veelheid aan kunst, cultuur en design. In het historische hart van Den Bosch zijn alleen in Het Noordbrabants Museum maar liefst vier zomerexposities te zien voor een breed publiek, naast de altijd zichtbare kunstcollecties en -presentaties. Een verrassende mix voor 'liefhebbers van koffie, thee en chocola' en voor bewonderaars van het creatieve ambacht. Het Noordbrabants Museum vormt samen met Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch een van de grootste culturele attracties van Nederland: Museumkwartier 's-Hertogenbosch.

Uit verre landen - Koffie, thee en andere koloniale waren t/m 13 sept 2015

Wie kan er zich een bestaan voorstellen zonder koffie, thee en chocola? Of zonder suiker en specerijen? Toch kennen we deze smaken in Nederland pas sinds het begin van de 17e eeuw. De familietentoonstelling Uit verre landen vertelt het cultuur- en kunsthistorische verhaal rondom deze koloniale waren. Hoe maakten we kennis met de producten? En op welke manieren verrijkten ze ons leven? De expositie neemt u mee op ontdekkingsreis langs spannende zeegezichten, antieke meubelstukken, zeldzame koffiekannen, prachtige Goudse pijpen en nog veel meer kunst en kunstnijverheid. Een zaal is speciaal ingericht voor kinderen, met levensgroot nagemaakte winkeltjes uit overgrootmoeders tijd.

Georgia Russell - Kunst met een scalpel t/m 30 aug 2015

Internationaal aanstormend talent Georgia Russell snijdt, knipt en kerft in oude boeken, kranten en partituren. Ze transformeert ze tot uitbundige kunstwerken: gevederde 3D-sculpturen waarin de oorspronkelijke bronnen nauwelijks meer herkenbaar zijn. Russell gaat bijna chirurgisch te werk; boeken worden met haar scalpel totaal ontleed en zo verlost van hun verleden. De schitterende sculpturen die overblijven krijgen hiermee een nieuwe betekenis. Er zijn twintig werken te zien, waaronder een reusachtig kleurrijk object dat Russell speciaal voor deze expositie maakte. De tentoonstelling is tot stand gekomen i.s.m. de Renschdael Art Foundation.

Dromen van Shakespeare - Fantasiekostuums van Rien Bekkers t/m 23 aug 2015

Costumier Rien Bekkers (Vught, 1950) maakt al decennia lang spraakmakende kostuums voor theater- en filmproducties in binnen- en buitenland. In Het Noordbrabants Museum zijn nu de vijfentwintig fantasiekostuums te zien die Bekkers maakte geinspireerd op de voorstellingen van Shakespeare. Deze kostuums waren eerder te zien in Korea en Moskou. De expositie in Het Noordbrabants Museum is de primeur in Nederland. Materiaalgebruik en stofuitdrukking maken in samenhang met het kleine formaat (schaal 2:3) deze kostuums zeer bijzonder en een lust voor het oog. Refererend aan de zeventiende-eeuwse mode, maar met een knipoog.

Nikki Nordmann - Een Klik t/m 13 sept 2015

In de serie 'Brabantse Nieuwe' krijgen jonge, veelbelovende kunstenaars een podium in Het Noordbrabants Museum. Deze zomer is het werk van Nikki Nordmann te zien ('s-Hertogenbosch, 1982). Deze jonge fotograaf en documentairemaker legt het leven op straat vast. Zonder een van te voren bedacht concept gaat hij op pad. Bijzonder aan de werkwijze van Nordmann is dat hij analoog fotografeert. Het ontwikkelen van de films is voor hem een soort pakjesavond: vol verwachting afwachten wat er komen gaat.