Nieuwe Hibin-cao aangenomen | CNV Dienstenbond


De leden van CNV Dienstenbond hebben in ruime meerderheid ingestemd met het principeakkoord over een nieuwe Hibin-cao. die eerder met de werkgevers in de sector was overeengekomen. Goed nieuws, alleen al omdat de lonen dan eindelijk kunnen worden verhoogd.

Onlangs schreven we al dat het de hoogste tijd was dat er een nieuwe cao kwam. De werknemers hadden al enkele jaren van stilstand achter de rug in een sector die erg onder de crisis heeft geleden. Nu de economie aantrekt mag u daar ook van profiteren.

In het kort:

* Looptijd cao is van 1 juli 2015 tot en met 31 december 2016.
* Loonsverhoging: 1% op 1 juli 2015 en 2% op 1 januari 2016.
* Opbouw en duur WW: De werkgevers zijn positief over de adviezen die de Stichting van de Arbeid heeft gegeven over de opbouw en duur van de WW en wil er met de vakorganisaties afspraken over maken. Hoe die eruit gaan zien is nu nog niet bekend, maar het signaal dat de werkgevers hier mee
afgeven is positief.
* De (extra lange) opzegtermijn voor oudere werknemers (art. 8.4 cao) wordt verkort. Dat was een wens van werkgevers en ook wij vinden dat in de huidige tijd niet meer op z'n plaats. Over drie jaar zal er worden afgebouwd naar nul weken.
* Seniorendagen: Een werkgroep van vertegenwoordigers uit de vakbonden en werkgevers zal een voorstel voorbereiden tot het omzetten van de seniorendagen-regeling naar een regeling die beantwoordt aan het doel waarvoor de regeling destijds gemaakt is. Nu verandert er dus nog niets!
* Participatiewet: Ook deze wet zal tot aanpassingen in de toekomstige cao leiden.



Achterstallig onderhoud:

Er was al lange tijd niet meer over de cao onderhandeld en je kan spreken van `achterstallig onderhoud'. Ondertussen is de cao in meerdere opzichten niet meer van deze tijd. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen sluit de tekst op meerdere punten niet meer goed aan op de nu bestaande wet- en
regelgeving. De lay-out en vooral de leesbaarheid van het cao-boekje kan in onze ogen ook wel een 'opkikker' gebruiken. Verder moeten we ons afvragen of afspraken ook niet wat eenvoudiger kunnen.

Terug