Beleidsdekkingsgraad bpfBOUW daalt in tweede kwartaal naar 114,1 %

Persbericht

Beleidsdekkingsgraad bpfBOUW daalt in tweede kwartaal naar 114,1%

 Beleidsdekkingsgraad eind juni 2015: 114,1 procent;

 Actuele dekkingsgraad eind juni 2015: 114,5 procent;

 Pensioenvermogen eind juni 2015: 47,88 miljard euro;

 Daling van het vermogen in tweede kwartaal 2015: 5,27 miljard euro (-9,9%);

 Hoogte pensioenverplichtingen eind juni 2015: 41,80 miljard euro;

 Daling pensioenverplichtingen in tweede kwartaal 2015: 6,00 miljard euro (-12,6%)

De beleidsdekkingsgraad (het gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden) is eind juni 2015 vastgesteld op 114,1 procent. Dat is 0,3 procentpunt lager dan de beleidsdekkingsgraad van eind maart 2015. De beleidsdekkingsgraad wordt vanaf 1 januari 2015 bepaald.

De wet schrijft voor hoe de vereiste dekkingsgraad berekend moet worden. Per 1 januari is deze berekeningswijze aangepast, waardoor de vereiste dekkingsgraad met ingang van deze datum hoger is. De vereiste dekkingsgraad kan wijzigen door veranderingen in de markt.

Vermogen daalt door onrust op de financiële markt

In het tweede kwartaal is het vermogen van bpfBOUW gedaald. Verschillende ontwikkelingen op de financiële markten hebben hiertoe geleid. In het tweede kwartaal waren er signalen die duidden op een verder economisch herstel. Het kwartaal begon met lage rentestanden, maar deze bleken niet te passen bij de economische groei. De marktrentes stegen flink. De stijging van de rente heeft ervoor gezorgd dat de portefeuille met vastrentende waarden en de portefeuille voor de afdekking van het renterisico een negatieve bijdrage hebben geleverd aan het rendement. Een combinatie van flinke correcties op de obligatiemarkten, de onzekerheid over het rentebeleid van de centrale bank van de Verenigde Staten (Fed) en een grotere kans op een Grexit zorgden ervoor dat de aandelenportefeuille tijdens het kwartaal een negatief rendement behaalde. Al deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat het vermogen van bpfBOUW in het tweede kwartaal is gedaald met circa 5,27 miljard euro (-9,9%).

Verplichtingen dalen door stijgende rente

De stijging van de marktrente in het tweede kwartaal, zorgde voor een daling van de pensioenverplichtingen. Vanaf 1 januari 2015 wordt niet langer gerekend met een gemiddelde rente maar met de actuele marktrente. De ontwikkeling van de marktrente komt hiermee direct tot uiting in de waarde van de verplichtingen. De totale verplichtingen van bpfBOUW zijn in het tweede kwartaal met 6,00 miljard euro (-12,6%) gedaald.

Beleidswijzigingen als gevolg van nFTK afgerond

Ook het tweede kwartaal van 2015 stond voor bpfBOUW in het teken van de implementatie van het nieuwe Financieel Toetsingskader (nFTK). Zo heeft bpfBOUW onder andere haar toeslagen-, kortings- en premiebeleid in lijn gebracht met de nieuwe regels. Verhogen als het kan, verlagen als het moet – dat is de kernboodschap richting de verschillende deelnemersgroepen van bpfBOUW over deze veranderingen. Als onderdeel van het nFTK heeft bpfBOUW ook een nieuw herstelplan ingediend bij De Nederlandsche Bank. “Gelukkig hebben we de pensioenen nog nooit hoeven te verlagen. We willen echter weer naar een situatie waarin we de pensioenen kunnen laten meegroeien met de prijzen”, zegt Mieke van Veldhuizen (fungerend bestuursvoorzitter van bpfBOUW). Het is de ambitie van bpfBOUW om zo snel mogelijk uit herstel te komen en zo de kans op (volledige) indexatie te vergroten. In dat kader maakt bpfBOUW gebruik van de mogelijkheid het risicoprofiel van haar beleggingsbeleid te herzien.

Award voor beleggingen in Nederlands zorgvastgoed

BpfBOUW heeft onlangs de “FD IPE Pensioen Pro Award” in ontvangst mogen nemen in de categorie “Uitzonderlijke bijdrage”. Vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid investeert bpfBOUW de laatste jaren extra in Nederlands vastgoed. Het bestuur van bpfBOUW beschouwt deze prijs als blijk van waardering voor dit beleid.

Profiel bpfBOUW

Het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (bpfBOUW) verzorgt de pensioenvoorziening van circa 839.000 (oud-)werknemers in de sector bouwnijverheid. Bij bpfBOUW zijn circa 11.300 bedrijven en ondernemingen aangesloten uit de sectoren bouwbedrijf, timmerindustrie, afbouw, natuursteenbedrijf, betonmortelindustrie, bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven en de baksteenindustrie.