Provinciale bijdrage verplaatsing milieubelastend bedrijf in Winterswijk

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Winterswijk en de provincie Gelderland

Provinciale bijdrage verplaatsing milieubelastend bedrijf in Winterswijk

Een deel van het bedrijventerrein Dennenoord in Winterswijk krijgt een nieuwe bestemming. Vanwege de verplaatsing van drie milieubelastende bedrijven op dit terrein zullen de achtergebleven locaties teruggeven worden aan de natuur. Provinciale Staten hebben voor de verplaatsing 1 miljoen euro extra beschikbaar gesteld.

Provinciale Staten hebben ingestemd met een bijdrage voor de verplaatsing van een derde bedrijf op het bedrijventerrein Dennenoord. Hiermee wordt een belangrijke verdere stap gezet in het terugbrengen van de omvang van het bedrijventerrein Dennenoord. Dit terrein, gelegen tegenover de recreatieplas ’t Hilgelo, heeft in de loop der jaren geleid tot de nodige commotie. Reden was de aanwezigheid van een aantal milieubelastende bedrijven. Zij zorgden voor geluidsoverlast en brachten ook veel zwaar transport over de lokale wegen door Winterswijk met zich mee.

Verplaatsing derde bedrijf Dennenoord

De gemeenteraad van Winterswijk heeft op 26 maart 2015 ingestemd met de aankoop van het bedrijf van Jan Verhaegh Metaalrecycling B.V met de daarvoor benodigde kredietverlening.

In het verleden is gekeken of alle bedrijven op het bedrijventerrein verplaatst kunnen worden. Dat bleek echter te kostbaar. In 2012 hebben de gemeente en provincie vervolgens ingezet op het revitaliseren van het terrein, waarbij tevens één van de milieubelastende bedrijven zou worden verplaatst. Hiervoor hebben de gemeente en provincie de nodige middelen uitgetrokken.

In de loop van 2014 bleek het mogelijk om ook een tweede bedrijf te verplaatsen. Dit jaar hebben alle partijen een uiterste financiële inspanning verricht om ook het derde milieubelastende bedrijf te verplaatsen. Met de beschikbaarstelling door Provinciale Staten van een bijdrage uit de provinciale bedrijfsverplaatsingsregeling is nu ook de verplaatsing van dit derde bedrijf mogelijk geworden. Met de verplaatsing is een duurzame bedrijfsontwikkeling voor de drie bedrijven en daarmee voor het zekerstellen van de werkgelegenheid voor Winterswijk gerealiseerd.

Verbetering omgevingskwaliteit ’t Hilgelo

Van Dennenoord zijn er veel milieuoverlastmeldingen bekend. De overlast werd veroorzaakt door drie van de zes bedrijven van Dennenoord. Er blijven na deze derde verplaatsing drie bedrijven achter op Dennenoord. Van deze bedrijven is geen overlast bekend. De achterblijvende locaties van de vertrekkende bedrijven worden in de herinrichting van Dennenoord betrokken. De ondergrond gaat terug naar de natuur, waardoor de omgevingskwaliteit van ’t Hilgelo aanzienlijk stijgt.

Financiële bijdragen

In 2012 heeft de provincie voor het revitaliseringsplan Dennenoord en voor de verplaatsing van het bedrijf Mulder recycling en pallethandel 1,6 miljoen euro uitgetrokken. Dit bedrijf is in 2014 verplaatst en gevestigd op het bedrijventerrein Vèèneslat in Winterswijk.

In 2014 heeft de provincie voor de verplaatsing van H. Hofman Recycling B.V., het tweede bedrijf, 0,4 miljoen subsidie verstrekt. Hofman Recycling B.V. vertrekt in het najaar 2015 van Dennenoord. In 2015 hebben Provinciale Staten voor de verplaatsing van Jan Verhaegh Metaalrecycling B.V., het derde bedrijf, 1 miljoen euro extra beschikbaar gesteld. De planning is dat Jan Verhaegh in de loop van 2016 wordt verplaatst naar zijn nieuwbouwlocatie op het bedrijventerrein Vèèneslat.

De gemeentelijke bijdragen voor het revitaliseringsplan en deze verplaatsingen bedragen totaal 1,83 miljoen euro. In totaal hebben de provincie en de gemeente samen 4,9 miljoen euro beschikbaar gesteld.