Prognose boerenprotest Frankrijk [14.00 uur]


23 juli 2015, 14:00

Het blijft voorlopig nog onduidelijk of de Franse boeren ook dit weekend blokkades opwerpen. Het lijkt erop dat de actievoerders afwachten of president Hollande nieuwe toezeggingen gaat doen. Afhankelijk daarvan worden nieuwe protesten gepland.

Alpe d'Huez, dus veel Nederlanders onderweg

Het is de verwachting dat er vanaf vrijdag relatief veel Nederlanders richting Frankrijk rijden. In de Tour de France staat de Alpe d'Huez op het programma. Traditioneel een etappe waar veel Nederlanders op af komen. Normaal gesproken maken zij vooral gebruik van de route via Lyon, waar
vandaag grote verkeersproblemen zijn. Daarbij is het dit weekend sowieso druk op de Franse wegen vanwege de vakantie.

'Stressvrij' via Zwitserland

Voorlopig adviseert de VID vakantiegangers om de route via Zwitserland te gebruiken. Hier is het minste kans op hinder. Hoewel er (vrij ingewikkelde) alternatieven in Frankrijk zijn, zijn de routes onbetrouwbaar. Dit houdt verband met het wispelturige karakter van de protestacties. Boze boeren
blokkeren de weg soms plotseling. Een stressvrije route zonder verrassingen betekent zo weinig mogelijk gebruik maken van het Franse wegennet.

Plan ruimte voor overnachting

Weggebruikers die toch voor Frankrijk kiezen doen er goed aan geen hele strakke planning te hanteren. De VID adviseert ruimte in te plannen voor een eventuele overnachting als de reis erg tegenzit. Een rit van ruim 800 kilometer op een dag is in dit soort situaties gewoonweg onverstandig.

Voorlopig nog hinder

De verwachting is dat de hinder bij Lyon in ieder geval vandaag en aankomende nacht nog aanhoudt. De boeren vertrekken waarschijnlijk pas vanavond. Daarna moeten de snelwegen nog worden schoongemaakt. Dit geldt ook voor de A75 en de A20, die ook nog dicht zijn.

"]