Gesaneerd Apeldoorns Kanaal mooi en schoon

Gepubliceerd: 06 juli 2015

Gesaneerd Apeldoorns Kanaal mooi en schoon

De sanering van het Apeldoorns Kanaal is afgerond. Het kanaal is zaterdag 4 juli feestelijk heropend met een ceremonie in Heerde. Vertegenwoordigers van allerlei betrokken instanties voeren tijdens de openingshandeling met een sloep over het kanaal.

De afgelopen maanden werd een stuk van 9,1 kilometer van het kanaal schoongemaakt en opnieuw ingericht. De werkzaamheden zijn nu klaar en het kanaal is mooi en schoon. Het grootste deel van de westelijke oevers zijn natuurvriendelijk ingericht en bij de oostoever is de oeverbescherming aangepast. Deze stalen damwand over 7700 meter zorgt ervoor dat de oever niet in het water glijdt.

Belofte voor de toekomst

De sloep voer richting Apeldoorn en dat is precies het beoogde doel van de bestuurders van verschillende organen die bij het werk betrokken zijn. Stilstaan bij de oplevering was mooi, maar er wordt gehunkerd naar een vervolg. "De verbinding van Hattem naar Heerde is een belofte voor de toekomst", waren de woorden van gedeputeerde Josian Meijers. "Nu moeten we doorontwikkelen en de opdracht is dat we verder komen dan varen naar Wapenveld", aldus wethouder Herman van der Stege van de gemeente Heerde. Hij zag na Apeldoorn ook Dieren al aan de horizon verschijnen. "Dat komt ook de veiligheid voor de beroepsvaart op de IJssel ten goede", meent hij, verwijzend naar de vrije doortocht op het Apeldoorns kanaal voor de recreatie toervaart.

Gebiedsagenda

Het Apeldoorns Kanaal werd in 1829 aangelegd in opdracht van Koning Willem 1 om meer welvaart en welzijn te brengen. De sanering is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. Gelijktijdig wordt gewerkt aan de Gebiedsagenda Apeldoorns Kanaal. De herinrichting van het Kanaalpark in Heerde is een van de projecten uit deze gebiedsagenda.