VID blijft bij standpunt: Geen algemeen thuisblijfadvies tijdens zom..


25 juli 2015, 17:35

De VID merkt verwarring in Nederland vanwege de tegenstrijdige adviezen om al dan niet de weg op te gaan. De VID waarschuwt sinds gisteren voor gevaarlijke situaties in de hele noordwestelijke helft van het land. Rijkswaterstaat adviseert om helemaal de weg niet op te gaan (in het hele land).

VID blijft bij eigen standpunt

De VID blijft bij het standpunt dat het in delen van Nederland erg link op de weg is, maar dat er absoluut geen sprake van is van een algemeen thuisblijfadvies. Daar waar de storm langs-trekt moeten weggebruikers zeer alert zijn en raden wij ze aan de reis beter even uit te stellen.

Het pad van de storm en de te verwachten problemen waren goed te voorzien, maar enkel na goed overleg met deskundigen. De VID heeft vanmorgen dan ook na overleg met een meteoroloog besloten vooral in een gebied te waarschuwen waar de meeste regen en wind zou komen. In dat gebied in het westen
waren bomen de makkelijkste prooi. Van een algemeen thuisblijfadvies was ook toen bewust geen sprake.

Wees voorzichtig: Een misplaatst 'ga-niet-de-weg-op' ondermijnt volgende adviezen

De VID betreurt het dat Rijkswaterstaat toch kiest voor een algemeen thuisblijfadvies. Omdat er in grote delen van het land geen gevaarlijke omstandigheden zijn (de storm raast per plaats maar enkele uren) doet een algemeen 'ga niet de weg op' af aan de kracht van de waarschuwingscodes. In de
zuidoostelijke helft gold vandaag alleen code geel. Een dergelijke kleurcode in 50% van het land kan nooit een algemeen landelijk thuisblijfadvies rechtvaardigen. Een volgende keer zullen mensen dus minder onder de indruk zijn van een waarschuwing, en dat is zonde.

De VID kiest liever voor een proactieve manier van infomeren (vooraf, met gestaafde verwachtingen) dan een achteraf, misplaatst alarm. Zeker nu de verschillen in Nederland zo groot zijn was een adequatere rol van de wegbeheerder op zijn plaats geweest.

Foto: Op de A2 bij Zaltbommel was de hele dag weinig aan de hand

Foto: (c) VID