Boerenprotest Frankrijk: Woensdag Pont de Normandie


29 juli 2015, 07:24

Vakantiegangers in Frankrijk moeten vanaf 09.00 uur rekening houden met protestacties op de Pont de Normandie (A29). De Franse boeren hebben een zogenaamde barrage filtrant aangekondigd. Waarschijnlijk wordt vooral vrachtverkeer tegengehouden, desondanks moeten ook automobilisten rekening
houden met veel vertraging en kunnen de weg beter mijden.

Ook de gedeeltelijke blokkades brengen telkens zeer veel hinder met zich mee. Gisteren mocht het verkeer op de Franse A4 ook zo nu en dan passeren, maar de liepen de wachttijden enorm op. Bovendien wordt bij de protesten zoveel rommel gemaakt dat het opruimen ook uren duurt.

Advies

De VID raadt weggebruikers aan de A29 tot in ieder geval tot en met vanmiddag te mijden. De ervaring leert dat de (gevolgen van) de blokkades urenlang doorsudderen. De Pont de Normandie is een belangrijke verbinding bij Le Havre, maar voor doorgaand, Nederlands vakantieverkeer geen hele
populaire route. De VID raadt vakantiegangers richting onder andere Bretange aan de route via Rouen te gebruiken en via de A13 en de A84 naar Franse westkust te rijden. Verkeer vanuit Nederland naar de kust in Normandie ondervindt geen hinder van deze actie.

Kans op vertraging door spontane protesten

Wel blijft de VID benadrukken dat er altijd kans bestaat op wilde, onaangekondigde acties. Bijna dagelijks zien we korte, spontane acties ontstaan. Weggebruikers kunnen hierdoor zomaar te maken krijgen met blokkades op regionale wegen. De waarschuwing geldt nog altijd voor heel Frankrijk.