Hoofd en Hart – Delft Chamber Music Festival 2015


Delft, 20150403 -- Van 31 juli t/m 9 augustus 2015 staat de historische binnenstad van Delft weer tien dagen lang in het teken van klassieke muziek tijdens het Delft Chamber Music Festival. Voor deze 19de editie van het Festival in en rondom Museum Het Prinsenhof heeft artistiek leider Liza Ferschtman gekozen voor het thema: Hoofd en Hart. Op uitnodiging van de violiste Ferschtman, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2006, komen deze zomer internationale topmusici naar Delft om samen de mooiste kamermuziek te spelen.

Wat is de wisselwerking tussen het Hoofd en het Hart als we naar muziek luisteren? Beauty is in the eye of the Beholder', of zoals in ons geval 'in the ear of the Beholder'. Maar wat is eigenlijk de definitie van 'smaak'? In het komende festival gaan wij op onderzoek uit. Niet zozeer naar wetenschappelijke feiten, maar om erachter te komen of meer kennis en begrip van het publiek een verhoogde muzikale ervaring en emotionele beleving mogelijk maakt.

In 10 dagen vinden meer dan 20 concerten plaats, het merendeel in de vertrouwde Van der Mandelezaal van Museum Prinsenhof Delft, maar ook daarbuiten zoals in de gemeente Midden-Delfland en het terrein van de TU Delft. Herkenbaar en geliefd repertoire wordt hierbij gecombineerd met minder bekende, avontuurlijke programmering en verrassende elementen. Bekende musici uit de hele wereld maken weer hun opwachting. Het publiek kan genieten van optredens van onder meer het Doric Strijkkwartet, pianist Boris Giltburg (winnaar van het Koningin Elisabeth Concours 2013), bas-bariton Robert Holl, Capella Amsterdam, altviolist Nils Monkemeyer, cellist Christian Poltera en het Fauré Pianokwartet. Daarnaast kan het publiek op ontdekkingsreis langs bijzondere plekken tijdens de Stoelendansconcerten buiten het centrum van Delft.

Ook in 2015 staat er een dag in het teken van jong talent. Op woensdag 5 augustus kan het publiek getuige zijn van de ontwikkeling van talentvolle jonge musici op weg naar hun carrière tot professioneel concertmusicus. Deze dag begint met optredens van de jonge winnaars van het Concertgebouw Concours. Vervolgens geeft de 19-jarige Anton Mecht Spronk, winnaar van het afgelopen Nationaal Celloconcours, een recital. De middag wordt afgesloten met een concert van pianiste Mariam Batsashvili, winnaar van Liszt Concours 2014, en altvioliste Dana Zemtsov, winnaar van de Kersjes Vioolbeurs van vorig jaar.

Zie voor meer informatie, het gehele programma en de desbetreffende achtergrondinformatie onze website: www.delftmusicfestival.nl (vanaf 28 april).





Delft Chamber Music Festival