Tips tegen fietsdiefstal


31 juli 2015

Het aantal fietsdiefstallen in de gemeente Brummen is de laatste tijd toegenomen. Tijd voor actie! Dat doen we samen met de gemeenten in de regio en de politie. En met u. Want als fietseigenaar kunt u veel doen om de kans op diefstal zo klein mogelijk te maken. Uw fiets op slot zetten, spreekt
misschien voor zich. Maar we hebben nog meer tips. We zetten ze hieronder op een rij.

* Zet uw fiets altijd op slot, ook als u maar even weg bent. En ook in een afgesloten ruimte - zoals een binnenplaats, garage, schuur of berging.
* Stal uw fiets als het kan in een fietsenrek of fietsenstalling. Een bewaakte stalling vormt uiteraard de beste garantie tegen fietsendiefstal.
* Stal uw fiets op een zichtbare, goed verlichte plek waar veel voorbijgangers komen. Zo is er voortdurende sociale controle. En verander geregeld de stalplaats van uw fiets. Iedere dag op dezelfde plaats maakt het een dief makkelijker.
* Gebruik een erkend fietsslot en liefst zelfs twee verschillende sloten. Twee sloten kraken kost meer tijd, en dat heeft een dief meestal niet. Kijk ook op www.goedopslot.nl
* Zet uw fiets met een extra slot aan een vast punt, zoals een fietsenrek, paal of hek. Bevestig daarbij het frame van de fiets aan het vaste punt en liefst ook (een van) de wielen aan het frame.
* Laat geen waardevolle onderdelen op de fiets zitten die er gemakkelijk kunnen worden afgehaald. Denk aan een kilometerteller, verlichting of kinderzitje. Laat ook geen spullen in de fietstassen achter of op de bagagedrager zitten.
* Laat uw fiets graveren met uw postcode en huisnummer. Zo kan de politie teruggevonden fietsen sneller aan de eigenaar bezorgen. Graveren kan bijvoorbeeld bij een erkende fietsenhandelaar.
* Registreer uw fiets met de fietsregistratiekaart en maak een foto van uw fiets. Dat verhoogt de kans dat uw fiets wordt teruggevonden. Vermeld op de registratiekaart soort fiets, type, kleur, merk, aantal versnellingen etc. Noteer altijd het framenummer van uw fiets. Mocht uw fiets door de
fabrikant voorzien zijn van een uniek `transpond'-nummer, leg dit dan ook vast.
* Doe altijd meteen aangifte bij de politie als uw fiets toch is gestolen. Neem de gegevens van uw fiets mee naar het politiebureau. Er worden vaak fietsen gevonden die de politie niet kan terugbrengen bij de eigenaar omdat er geen aangifte is gedaan. Of omdat er geen unieke kenmerken zijn
opgegeven bij de aangifte. Meld de diefstal van uw fiets ook bij uw verzekeraar.
* Koop geen fietsen op straat. Als u een gestolen fiets bezit, bent u strafbaar. Koop uw fiets dus altijd bij de erkende vakhandel.
* Als u getuige bent van diefstal van een fiets en de dader is nog in de buurt, bel dan het alarmnummer 112.