Duurste 'High school' jaarboek onder de hamer

Met foto van pas 16-jarige Marilyn Monroe

Vanavond wordt bij online veilinghuis Catawiki een van de meest gezochte 'high school' jaarboeken ter wereld geveild. Het gaat om het in 1942 verschenen jaarboek van de 'University High School' in Los Angeles. De reden; in het jaarboek staat de allereerste gepubliceerde foto van Marilyn Monroe ooit. Toen de foto werd genomen was Marilyn pas 16 jaar oud. De foto is uniek omdat Marilyn Monroe maar een half jaar op school zat en het is dan ook meteen de enige foto die er uit die tijd van haar bekend is. Volgens veilingmeester Mike Saffrie van Catawiki hebben verzamelaars vaak duizenden euro's over voor een exemplaar dit jaarboek. Het jaarboek is onderdeel van een grote Marilyn Monroe veiling die deze week bij het veilinghuis wordt georganiseerd. Naast het jaarboek wordt er onder andere ook een krultang geveild die Monroe gebruikte tijdens de opname van de film 'Some like it hot'

Donkere krullen

Veilingmeester Saffrie geeft aan dat het om een uniek boek gaat. ''Veel mensen kunnen zich sekssymbool Marilyn Monroe nauwelijks voorstellen als brave student. Ze lijkt op de foto in het jaarboek dan ook nauwelijks op de Marilyn Monroe zoals wij die kennen. In die tijd had ze in plaats van blond haar nog donkere krullen en gebruikte ze haar echte naam 'Norma Baker'. Juist omdat het de allereerste foto is van Marilyn Monroe en omdat de foto zo afwijkt van hoe we haar kennen is het jaarboek een zeer gewild verzamelaarsobject''.

Elvis

Saffrie verwacht dan ook een hoge opbrengst voor het jaarboek. ''Er zijn tegenwoordig veel mensen die 'high-school' jaarboeken met foto's van bekende personen verzamelen. Oud klasgenoten van de bekende sterren kunnen jaren later dan ook vaak een leuk bedrag verdienen als ze hun jaarboek aan verzamelaars verkopen. Zo werden in het verleden ook het jaarboek met foto van Elvis (1953) en het jaarboek met oud president Ronald Reagan (1928) voor duizenden euro's geveild''.

De Marilyn Monroe veiling eindigt vrijdagavond vanaf 20.00 uur en is te bekijken via www.catawiki.nl/monroe