Local Employment in Africa for Development tender

Gepubliceerd op: 29 juli 2015 | Gewijzigd op: 31 juli 2015

De minister Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking roept maatschappelijke organisaties en sociale ondernemers op om met programmavoorstellen te komen die Afrikaanse jongeren economische kansen bieden via ondernemerschap of werkgelegenheid. Hiervoor ontwikkelde het ministerie van Buitenlandse Zaken de subsidietender Local Employment in Africa for Development (LEAD).

De afgelopen jaren brachten duizenden vluchtelingen en migranten hun leven in gevaar door via de Middellandse Zee de oversteek naar Europa te wagen. Een groeiende groep migranten zijn jongeren uit Afrikaanse landen. Het gebrek aan economisch perspectief speelt bij deze groep een belangrijke rol om naar Europa te vluchten. Ondanks de groeiende economieen in Afrika, kan de markt het stijgende aantal (jonge) arbeidskrachten niet van banen voorzien.

Lokaal perspectief

LEAD is de uitwerking van het derde initiatief zoals aangekondigd in de Kamerbrief `Toelichting extra inzet op jonge Afrikaanse ondernemers en werknemers'.

Om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk mensen kunnen profiteren van economische groei in Afrika, is het belangrijk om belemmeringen die duurzame en inclusieve ontwikkeling in de weg staan weg te nemen. Jeugdwerkloosheid is een groeiend probleem in veel Afrikaanse landen. LEAD biedt daarom ondersteuning aan jonge mannen en vrouwen in het scheppen van een eigen inkomen en om volledig te kunnen deelnemen in de samenleving.

Activiteiten

De activiteiten waarvoor maatschappelijke organisaties en sociale ondernemers een financiele bijdrage vanuit LEAD kunnen aanvragen, hebben als doel om jongeren in de doellanden te ondersteunen bij het verdienen van een duurzaam inkomen. Zoals via (zelfstandig) ondernemerschap of door het creeren van nieuwe arbeidsplaatsen.

Doellanden en budget

LEAD financiert programma's in Algerije, Egypte, Eritrea, Libie, Mali, Nigeria, Somalie en Tunesie. Subsidieaanvragen bedragen minimaal EUR 2 miljoen en maximaal EUR 7,5 miljoen. Het subsidieplafond bedraagt EUR 25 miljoen.

Voor wie

De subsidieregeling staat open voor aanvragen door:

* Nederlandse maatschappelijke organisaties

* Nederlandse sociale ondernemers

* Een alliantie van maatschappelijke organisaties en/of sociale ondernemers met een Nederlandse penvoerder.

LEAD subsidie aanvragen

Wilt u een LEAD subsidie aanvragen? Doe dit voor 28 september 2015. De benodigde aanvraagformulieren kunt u vinden via de site 'subsidies voor ontwikkelingssamenwerking' van Rijksoverheid.nl.

Meer informatie

Heeft u vragen over de beleidsregels? Neem dan voor 24 augustus 12.00 uur per email contact op met DDE-LEAD@minbuza.nl. De vragen zullen geanonimiseerd beantwoord en gepubliceerd worden.