Urineverlies meten via de Apple Watch

De activiteit van de blaas meten via een CE-gecertificeerde medische app kon al een paar jaar via iP Plaslijst. Vanaf vandaag kan dat ook eenvoudig via de pols, op de Apple Watch. Daarmee is iP Plaslijst de eerste CE-gecertificeerde Apple Watch App in Nederland. Via de Apple Watch App kan een patient snel ingeven wat er gedronken is, hoeveel er geplast is en of daarbij aandrang of pijn ervaren werd, en wat de mate van incontinentie was.

"Belangrijk is dat ook de Apple Watch App voldoet aan de CE-normering. Aangezien iP Plaslijst reeds CE-gecertificeerd was konden we hier verder op borduren", zegt Piet Nelis, COO van Synappz Medical Apps en verantwoordelijk voor Compliance. "Daarnaast past het in ons beleid om later in het jaar ISO 9001, NEN 7510 en ISO 27001 gecertificeerd te zijn."

"De Apple Watch is onlangs in Nederland geintroduceerd en geeft nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars van medische apps. Het was een logische keuze om onze iP Plaslijst geschikt te maken voor de Apple Watch", aldus Erik van der Zijden, CEO van Synappz Medical Apps. "De patient hoeft nu niet meer haar iPhone tevoorschijn te halen om iets in te geven maar kan gegevens -nog discreter- eenvoudig via de pols invoeren. De resultaten worden onmiddellijk naar de app op de telefoon verstuurd. Eenvoudiger kan bijna niet."

Niet alle medische apps uit de portfolio van Synappz zullen geschikt zijn voor de Apple Watch. Zoals gebruikelijk zal er telkens kritisch gekeken worden waar de toegevoegde waarde voor de patient ligt. "Een technologie moet een doel dienen, en niet andersom, zeker in de zorg", aldus Van der Zijden.

De iP Plaslijst Apple Watch app is te vinden in de Apple Watch App Store.