In de duinen kan de redding nu ook van onderen komen

Bij de eerste grote duinbrand in 2009 kreeg de brandweer assistentie van boven: de regen kwam net op tijd. Binnenkort kan de redding ook van onderen komen. Burgemeester Hetty Hafkamp nam afgelopen donderdag in de Schoorlse Duinen twee waterputten officieel in gebruik.

Na een langdurige en intensieve voorbereiding zijn op 20 juli zijn de werkzaamheden gestart om twee waterputten te slaan in de Schoorlse Duinen. Hierdoor is er direct bluswater in het natuurgebied beschikbaar en kan de brandweer een (beginnende) natuurbrand beter bestrijden dan wel beheersbaar houden. Een belangrijke stap om natuurbranden in de toekomst nog beter het hoofd te kunnen bieden.

Om dit te realiseren heeft een werkgroep met een afvaardiging vanuit de gemeente Bergen, Staatsbosbeheer, Defensie en Veiligheidsregio Noord-Holland Noord hard gewerkt.

De burgemeester van Bergen, Hetty Hafkamp, verrichtte afgelopen donderdag de officiele ingebruikname door het aggregaat te starten die de tijdelijke pomp in werking zette. Met een donderend geweld werd het water de lucht ingespoten. De rust is weer teruggekeerd in de Schoorlse duinen en om met de woorden van burgemeester Hafkamp af te sluiten `Hopelijk blijken de waterputten overbodig".

De waterputten zijn nog niet operationeel inzetbaar. De putten worden voorzien van interne pompen, de pompen worden pas over twee weken gemonteerd. Daarnaast worden de inzetprocedures aangepast.