Schapen naar Groenendaal


3 augustus 2015 Schapen naar Groenendaal

Kllik op het plaatje voor een vergroting van deze plattegrond met de route

Komt dat zien! Op zondagochtend 9 augustus komt een kudde van ongeveer 100 schapen vanuit Aerdenhout naar Heemstede over de openbare weg naar Heemstede. De kudde volgt de volgende route: via de Mr. H. Enschedeweg, de voormalige Trambaan/Marius Bauerlaan, rechtsaf de Oosterduinweg op, over de
rotonde naar de Zandvoorterweg (N201), onder het station door, rechtsaf de Leidsevaartweg op, over de eerste brug naar de Eijkmanlaan, Herenweg, Van Merlenlaan, Vrijheidsdreef. (NB: De Vrijheidsdreef wordt voor de kudde opengesteld, maar is niet toegankelijk voor publiek).

Op het kaartje ziet u de route en de globale tijden. De tijden zijn indicatief. Het vertrek tussen 8:00 en 8:30 is zeker, maar we weten niet hoe snel de dieren lopen.

Verkeer

De intocht is vroeg op zondagochtend om overlast voor het verkeer tot een minimum te beperken.
Tijdens de intocht zorgt de gemeente voor ondersteuning met onder andere verkeersregelaars en een aantal vrijwilligers die de kudde mede begeleiden. Hoewel de kudde slechts korte tijd op de bepaalde weggedeeltes zal lopen kan het verkeer hiervan enige hinder ondervinden. Op het moment dat de
kudde eraan komt zal tegemoetkomend verkeer gevraagd worden even te wachten. De weg blijft uiteraard gewoon open voor hulpdiensten.

Schapen als tuinman

De gemeente zet de schapen vooralsnog als proef in, onder meer om het bos van kleine esdoorns te ontdoen. Daarnaast eten schapen ook bramen en brandnetels. Met hun hoeven ploegen ze de aarde meer om dan runderen; dit heeft een positief effect op de bodemsamenstelling.
De schapen blijven tot en met donderdag 13 augustus in het bos. Op maandag zijn zij in het noordelijke deel (het deel waar honden los mogen). In verband hiermee is dit losloopgebied op maandag 10 augustus van 9.30 tot 17.30 uur niet toegankelijk voor honden.
Dinsdag tot en met donderdag is de kudde in het zuidelijk deel `aan het werk'. Op vrijdagochtend 14 augustus, na de ochtendspits, zullen de schapen weer vertrekken. De exacte route en tijden worden mede bepaald op grond van de ervaringen met de intocht. Hierover volgt nog nader bericht.

Zie ook: Schapen op proef in Groenendaal

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------