Bomen met iepziekte in Park van Rhoon


Bomen met iepziekte in Park van Rhoon

In het Park van Rhoon heeft de gemeente in twee bomen de iepziekte aangetroffen. Deze besmettelijke boomziekte tast iepen aan waardoor deze binnen korte tijd afsterven. Om verspreiding van de iepziekte te voorkomen worden beide bomen op korte termijn gekapt en afgevoerd.

Wat is iepziekte?

De iepziekte is een besmettelijke schimmelziekte die door de iepenspintkever wordt verspreid. De kevers vliegen naar gezonde iepen, knagen aan de boom en brengen zo de schimmel over. De schimmel kan zich ook ondergronds verspreiden via wortelstelsels die met elkaar in contact staan. Binnen 14
dagen kan een iep dood zijn. Iepen die besmet zijn met de schimmelziekte zijn te herkennen aan de slaphangende gele en later bruine bladeren.

Haardhout is een van de belangrijkste verspreidingsbronnen van iepziekte. Volwassen kevers leggen hun eitjes in stukken iepenhout waar de bast nog om zit. Vaak zijn dit stukken hout die klaar liggen voor uw houtkachel. Het in bezit hebben van geveld, niet ontbast iepenhout vormt dan ook een
groot risico voor gezonde iepen in de gemeente.

De iepziekte tast alleen leden van de iepenfamilie aan.

Opsporing zieke iepen

De gemeente heeft de controle op aanwezigheid van iepziekte in iepen verhoogd.

Meer informatie?

Heeft u vragen over de iepziekte, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Advies en Programmering, boombeheerder Ruud Demuijnck, telefoon (0180) 451 659 of groenbeheerder Stijn Schouwenaars, telefoon (010) 506 17 65 / e-mail s.schouwenaars@albrandswaard.nl.