Smartphone-app voor IBAN-nummer


Geplaatst op 04-08-2015

De Nederlandsche Bank heeft als aanvulling op de site overopiban.nl een officiele applicatie gelanceerd om oude rekeningnummers om te zetten naar IBAN. ANBO heeft via het MOB (Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer) van de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) eerder de omrekentool weer
beschikbaar gekregen op de website nadat die in april was gestopt. "De app is een goede aanvulling op de site van overopiban, ook voor senioren die steeds vaker een IPad of smartphone gebruiken", reageert Liane den Haan directeur-bestuur van ANBO.

DNB-app betrouwbaar

De app werkt hetzelfde als de website. De gebruiker moet het oude rekeningnummer invullen en intikken bij welke bank het nummer hoort. In de app-stores zijn al langer niet officiele IBAN-apps te vinden. Den Haan: "Het is onduidelijk hoe betrouwbaar die zijn. Er zijn soms frauduleuze sites en
apps die niet het gevraagde IBAN-nummer laten zien, maar een eigen bankrekeningnummer. Daarom adviseren wij de DNB-app te gebruiken of beter nog: aan de ontvanger het juiste IBAN-nummer te vragen."

Omrekentool

In april van dit jaar stopten de banken met de omrekentool op de website, omdat het teveel geld zou kosten. Na kritiek en druk, onder andere vanuit het MOB, kwam de omrekentool weer online. Daar is nu een app voor Android en iOS aan toegevoegd.