Rioolreiniging in Elburg en Oldebroek


04-08-2015: Houdt u samen met ons het riool schoon? De gemeenten Elburg en Oldebroek reinigen en inspecteren in de komende maanden een deel van hun riolering.

Vanaf 10 augustus a.s. gaan de reinigingswerkzaamheden in de kern Oldebroek van start. Daarna volgen de werkzaamheden in 't Harde, Hoge Enk en Doorspijk. De exacte planning volgt later.

Waar moet u op letten?

Tijdens de reiniging kan er overdruk in het riool ontstaan waardoor de watersloten in de WC gaan borrelen en een enkele keer komt het voor dat het water omhoog spettert. Door de deksel van de WC tijdens het reinigen gesloten te houden kunt u dit beperken.

Reinigen

In afvalwater zitten stoffen, waaronder zand, die minder goed afvoeren en daardoor op de bodem van de rioolbuis blijven liggen. Dit zogenoemde rioolslib wordt een keer in de 7 tot 10 jaar verwijderd om voor een goede doorstroming van de riolering te zorgen. Dit reinigen gebeurt met speciaal
daarvoor ingerichte vrachtauto's. In de meeste gevallen een auto voor de hogedrukreiniging en een auto voor het afzuigen van het vrijkomende slib, soms een auto die beide taken combineert.

Inspecteren

Wanneer de rioolbuis schoon is, maakt een rijdende camera vervolgens een opname van de buis. Aan de hand van de beelden kan de gemeente vervolgens bepalen of er gebreken aan het hoofdriool waardoor reparatie of vervanging nodig is.

Goed rioolgebruik

Door goed gebruik van het riool wordt de werking niet belemmerd en kan de zuiveringsinstallatie in Elburg het water schoner lozen op de randmeren.

Door samen te werken aan een schoon riool kan bijvoorbeeld de reinigingsfrequentie omlaag, raken pompen minder vaak verstopt en voorkomen we dat de kosten van het riool- en zuiveringsbeheer stijgen. Werkt u met ons mee aan een schoon riool? In de illustratie ziet u wat u kunt doen om het riool
netjes en schoon te houden.