Aanhoudingen na poging woninginbraak: met dank aan burgers en de pol..


Aanhoudingen na poging woninginbraak: met dank aan burgers en de politiehond

Laatste update:
09-08-2015 | 09:27

Ede - De politie heeft op zaterdag 8 augustus rond 21.30 uur twee jongens aangehouden voor een poging tot woninginbraak aan de Enkalaan in Ede. Daarbij werd de politie geholpen door passanten en speelden een politiehond en zijn geleider een centrale rol.

De politie kreeg kort daarvoor een melding dat er ingebroken zou worden door twee jongens; de twee gingen er vandoor toen zij de 25-jarige bewoner zagen. Deze liep de agenten tegemoet die snel na de melding kwamen aanrijden, gaf een goed signalement en vertelde dat de twee daders waren
weggefietst naar het Sysseltse Bos. De politie-eenheid ging daar direct naar toe en de agenten zagen kort daarna de twee wegfietsen. Daarop gingen de politie-ambtenaren te voet er achter aan. Er was inmiddels ook een hondengeleider met hond aanwezig.

Hond en geleider in actie: aanhoudingen

Politiehond in actieZoals gebruikelijk riep de hondengeleider luid en duidelijk dat de verdachten zich moesten melden en dat anders de hond zou worden ingezet. Dat was voor een 18-jarige Barnevelder genoeg om tevoorschijn te komen. Hij werd door omstanders overgedragen aan de politie.

De hondengeleider en zijn hond gingen daarop zoek naar de tweede verdachte; de hond was aangelijnd omdat er ook andere mensen rondliepen. Op een gegeven moment kreeg de hond lucht van de tweede verdachte, die in de struiken lag. De hond dook er naar toe en overmeesterde de tweede verdachte
(een 17-jarige Edenaar), die daarbij gebeten werd. Hij werd aangehouden en zou later op het politiebureau worden gehoord, maar hij werd eerst naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging aan zijn verwondingen.

2015387623