UvA spin-off Scyfer ontvangt FICHe financiering

Scyfer, een UvA spin-off gespecialiseerd in machine learning en kunstmatige intelligentie-oplossingen, heeft in het kader van het Europese FICHe ehealth acceleratieprogramma een subsidie van EUR217.000 toegekend gekregen. Met de financiering gaat Scyfer haar zelflerende dataplatform voor het analyseren van medische afbeeldingen in de markt lanceren.

Scyfer, mede opgericht door Prof. Dr. Max Welling, hoogleraar Machine Learning aan het Instituut voor Informatica, is uit 300 Europese aanmeldingen geselecteerd door de beoordelingscommissie van FICHe. De commissie erkent de toegevoegde waarde van Scyfer's technologie in het verbeteren van de kwaliteit van zorg en het verlagen van de kosten.

Medische beeldanalyse

Slimme algoritmes zorgen voor een doorbraak in het automatisch herkennen van patronen in afbeeldingen. Scyfer past deze algoritmes toe op het identificeren van afwijkingen in medische afbeeldingen. De algoritmes leren zelf voorspellingen doen door gebruik te maken van grote hoeveelheid voorbeelden. In samenwerking met het Amsterdam Medisch Centrum heeft Scyfer o.a. een toepassing ontwikkeld voor het herkennen van hersenschade in 3D MRI scans van HIV patienten. In onderstaande video licht het team van Scyfer deze technologie toe (in Engels).

Verbeterde zorgkwaliteit, lagere kosten

De technologie van Scyfer stelt medische specialisten in staat sneller en gemakkelijker een diagnose te stellen. Enerzijds door afwijkingen in afbeeldingen te arceren waardoor de arts sneller tot een conclusie kan komen, anderzijds door afbeeldingen zonder afwijkingen uit te filteren. Hierdoor kan de medisch specialist zich richten op de complexe casussen en zorgen dat deze patienten accuraat en snel geholpen worden.

Groeiende markt

De vraag naar analyses van medische afbeeldingen zal de komende jaren wereldwijd blijven toenemen als gevolg van vergrijzing en verbeterde medische protocollen. De subsidie van FICHe stelt Scyfer in staat de mogelijkheden van haar analyseplatform te verbreden en internationaal te lanceren.