Standaardwachtwoord XS4ALL-routers niet kwetsbaar

Onderzoek van de Radbout Universiteit heeft aangetoond dat de wifi-wachtwoorden van veel internetrouters gemakkelijk te kraken zijn. Dat nieuws veroorzaakte een hoop onrust en veel klanten vragen ons of de routers die XS4ALL aan haar klanten aanbiedt, ook kwetsbaar zijn. Dat zijn ze niet.

De wetenschappers ontdekten dat het wifi-wachtwoord dat standaard op routers staat ingesteld, vaak te achterhalen is. Daardoor zijn de routers kwetsbaar voor misbruik.

Om het klanten zo makkelijk mogelijk te maken, worden veel routers kant-en-klaar geleverd inclusief een wachtwoord voor de wifi-verbinding. Dat wachtwoord staat vaak op een sticker onderop de router. Hoewel die wachtwoorden lang en ingewikkeld zijn - en zo op het eerste gezicht veilig lijken - blijken ze vaak afgeleid van het MAC-adres van het apparaat. Omdat het MAC-adres net als de netwerknaam gewoon door de router wordt uitgezonden is het voor iedereen zichtbaar. Dus als je weet op welke manier de fabrikant het MAC-adres in een wachtwoord omzet, kun je dat wachtwoord achterhalen. Dat is wat de onderzoekers deden.

De Fritz!Box modems die XS4ALL aan klanten levert, hebben ook een standaard ingesteld wifi-wachtwoord, maar dat is niet gebaseerd op het MAC-adres of een andere hard- en/of software componenten in het modem. Voor elk afzonderlijk modem wordt een willekeurige sleutel gegenereerd. Deze is dus niet af te leiden of te voorspellen door kwaadwillenden. Ook XS4ALL weet deze sleutel niet. De modems zijn daarmee goed beschermd. AVM, de producent van de modems, bevestigt dat de Fritz!Box modems niet kwetsbaar zijn.

Ook bij onze Fritz!Box modems staat het standaard wachtwoord op een sticker op de onderkant van het modem. Dat is handig als het modem gewoon thuis wordt gebruikt. Maar in een omgeving waar onbekenden fysieke toegang hebben tot het modem, kunnen ze het wachtwoord dus eenvoudig te weten komen. Daarom is het een goed idee het standaardwachtwoord aan te passen naar een zelf gekozen wachtwoord. Hoe dat moet, vindt u op de helpdeskpagina's op onze website. Of neem contact op met onze helpdesk, onze experts helpen u graag.