Veelgestelde vragen en antwoorden over aanvullende opvanglocatie voo..


home

Waarom komen asielzoekers naar Hengelo?

Door de verhoogde instroom van vluchtelingen uit onder andere Syri* heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) extra capaciteit nodig voor de opvang van asielzoekers, niet alleen voor de lange termijn maar ook op zeer korte termijn. Het COA zoekt in heel Nederland naar extra
opvanglocaties, waaronder ook tijdelijke kleine aanvullende opvanglocaties (avo). Het COA vangt ook tijdelijk mensen op in recreatieparken totdat de druk op de opvang afneemt en het COA beschikt over de gebouwen die in aanbouw zijn of verbouwd worden tot asielzoekerscentra (azc's ).

Een projectontwikkelaar heeft het voormalig Mediant pand aan de Willemstraat gekocht en aangeboden aan het COA. Het COA vindt het voormalig Mediantpand geschikt voor aanvullende opvang van vluchtelingen, een zogenoemde avo-locatie.

Wat is het standpunt van de gemeente Hengelo over de komst van asielzoekers?

Het college van B en W neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. We hebben in heel Europa te maken met een ongekende instroom van vluchtelingen. Allemaal zien en lezen we de schrijnende beelden en verhalen. Het COA moet noodgedwongen onconventionele maatregelen treffen, om mensen onder
te kunnen brengen. Zoals bijvoorbeeld in Zwolle, waar mensen in de IJsselhallen worden opgevangen. Er is dus grote behoefte aan passende locaties. College en raad vinden het hun humanitaire plicht daar ook een bijdrage aan te leveren.

Wat is de rol van de gemeente Hengelo inzake de locatie?

Het pand is niet van de gemeente. De gemeente moet de ontwikkeling toetsen aan het bestemmingsplan en het Bouwbesluit 2012. De aanvullende opvang op deze locatie past binnen het geldende bestemmingsplan Centrum 2013. Het pand wordt verbouwd om een brandveilige situatie te cre*ren.

Weet het COA precies hoeveel mensen er in het pand zijn en wie het zijn?

Er worden circa 135 mensen gehuisvest. Het COA registreert alle bewoners in een landelijk bewonersinformatiesysteem, waarin alle gegevens van bewoners worden opgenomen.

Wat is het profiel van de vluchtelingen?

Het profiel de bewoners van een avo is eigenlijk een doorsnee van de Nederlandse samenleving. Onder deze bewoners bevinden zich mensen met de meest uiteenlopende beroepen, van timmermannen tot medisch specialist, van installateurs tot wetenschappers.
Het gaan om mensen van diverse nationaliteiten, maar het grootste deel zijn Syri*rs, Eritree*rs, Irakezen en Somali*rs. Dit zijn de nationaliteiten van de mensen die zich op dit moment het meest melden aan de Nederlandse grens en asiel aanvragen in ons land.

Wat is de dagbesteding van de asielzoekers?

* Bewoners zorgen voor zichzelf: ze koken zelf en zijn verantwoordelijk voor het schoonhouden van hun leefomgeving/kamer/woning.
* Ook worden zij betrokken bij de dagelijkse gang van zaken op de locatie, zoals schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten en onderhoud er van. Ze kunnen bijvoorbeeld de huismeester assisteren in het onderhouden van het gebouw of terrein.
* Kinderen tot 18 jaar hebben leerplicht en gaan gewoon naar school.
* Daarnaast zijn er verschillende programma's waar zij aan kunnen deel nemen. Denk hierbij aan computercursussen, taallessen, weerbaarheidstrainingen, terugkeertrainingen of trainingen gericht op de inburgering in de Nederlandse samenleving. (wonen, werken, waarom oranje bij Nederland hoort,
waarom we 4 en 5 mei vieren etc..)
* Bewoners mogen ook vrijwilligerswerk verrichten.

Hoe is het onderwijs voor de kinderen geregeld?

Dit regelt het COA in samenwerking met de onderwijskoepels in Hengelo (Markant, Primato en dr. Schaepmanstichting). Gesprekken hierover dienen nog plaats te vinden.

Hoe lang blijven de asielzoekers?

Op deze vraag is geen pasklaar antwoord te geven. Dat hangt namelijk af van de status van de individuele asielzoeker. De verblijfduur van de bewoners is daarom verschillend.

Hoe lang blijft de opvanglocatie?

Het COA heeft vooralsnog aangegeven twee jaar vluchtelingen te huisvesten aan de Willemstraat. Er kan nu nog niets gezegd worden over een eventuele langere verblijfsduur.

Wanneer komen de eerste asielzoekers hier wonen?

Daarvoor is nog geen concrete datum bepaald. Het gebouw dient eerst verbouwd te worden.

Hoe is de veiligheid op de opvanglocatie geregeld?

De locatie heeft een receptie waar bezoekers zich melden als ze bij bewoners op bezoek komen. Hiermee houdt het COA op mensen die het centrum bezoeken. De asielzoekers op de locatie hebben zich te houden aan de regels die gelden voor iedereen die in Nederland verblijft. Op initiatief van het
COA wordt er ook een overlegplatform gevormd, met daarin vertegenwoordigd het COA, buurtbewoners, ondernemers en gemeente.

Hoe is de gezondheidszorg geregeld?

Het landelijke gezondheidscentrum asielzoekers contracteert huisartsen voor het leveren van huisartsenzorg aan asielzoekers. De asielzoekers worden ingeschreven bij een huisarts, die werkt voor GCA. De huisarts werkt nauw samen met praktijkondersteuners en doktersassistenten.