Rattenbestrijding samenspel tussen bewoners en gemeente


We ontvangen de laatste tijd uit Buren regelmatig klachten over overlast door ratten. De gemeente Buren bestrijdt de ratten actief.

Waar zijn ratten naar op zoek?

Ratten zijn kortgezegd op zoek naar warmte, schuilgelegenheid en voedsel. Buren biedt die drie elementen in overvloed; het is er warm, de stad ligt hoger dan de omringende velden, in en onder de stad liggen veel gangenstelsels en ook voedsel is er genoeg. Ratten zijn alleseters. Ze eten
granen, knolgewassen, groenten, fruit, vlees, vis, enzovoorts.

Wat doet de gemeente?

Wij hebben inmiddels een professionele ongediertebestrijder ingeschakeld. Hij zal de dieren de komende maanden bestrijden. Sinds 1 januari 2015 is het niet langer toegestaan om de dieren in de openbare ruimte met gif te bestrijden. De bestrijding gaat daardoor minder effectief dan voorheen.
Daarom is het belangrijk dat u zoveel mogelijk meehelpt om Buren voor ratten wat minder aantrekkelijk te maken.

Wat kunt u doen?

Zorg dat er om uw huis zo min mogelijk schuilgelegenheid en voedsel is. Om u te helpen, een paar tips:

*
* Houd uw tuin zoveel mogelijk schoon. Heeft u een vruchtenboom? Ruim de vruchten dan zoveel mogelijk op.
* Heeft u (huis)dieren? Denk aan honden, katten, maar bijvoorbeeld ook kippen. Zorg dan dat er geen etensresten in de tuin liggen.
* Werp afval altijd in een afgesloten (!) container. Gooit u etensresten in de container? Zorg dan dat u niet morst en er wat restjes op de grond vallen.
* Datzelfde geldt voor uw composthoop. U kunt het beste kiezen voor een afgesloten compostbak die bij diverse tuincentra te koop is.
* Zorg dat er geen etensresten zitten op plastic dat u weggooit in een Plastic Hero-afvalzak.
* Zorg dat uw woning en schuur goed afgesloten zijn.
* Voer de komende tijd geen eenden.

Het bestrijden van de ratten in Buren is een samenspel van gemeente en inwoners. We hebben elkaar nodig om Buren een prettige leefomgeving te houden!