Gemeente Cranendonck / Actueel / Laatste nieuws / De Prof. Mr. Piete..


[IMG]

In 2012 heeft de Stichting Maatschappij en Veiligheid een start gemaakt met het onderscheiden van personen met de zogenaamde Prof Mr Pieter van Vollenhoven Penning. De stichting vindt het van groot belang dat iedereen zich inzet voor de veiligheid in onze samenleving en wil daarom mensen die
hier op een bijzondere wijze aan hebben bijgedragen eren en belonen. De stichting is nu op zoek naar indrukwekkende en inspirerende verhalen over een bepaalde gebeurtenis waarbij iemand door moedig optreden een bijdrage heeft geleverd aan de veiligheid in de maatschappij.

Wie zoeken we?
De stichting zoekt indrukwekkende en inspirerende verhalen over een bepaalde gebeurtenis waarbij iemand door moedig optreden een bijdrage heeft geleverd aan de veiligheid in de maatschappij. Wij zoeken vooral verhalen waarbij mensen moedig hebben opgetreden (`burgermoed' hebben getoond) in
situaties waarbij agressie/geweld een rol speelt. Het gaat niet zo zeer om bijvoorbeeld een hulpverlener die zijn werk goed doet, maar om een gewone burger die zich inzet voor de veiligheid of een hulpverlener die iets extra's doet. Tot nu toe heeft het accent bij de nominaties vooral gelegen
op reddingen (uit water, brandend huis etc.), terwijl wij onder burgermoed ook verstaan: het optreden of ingrijpen van burgers in situaties waarbij agressie/geweld een rol speelt.

Criteria voor de penning
Ook in 2015 zullen er weer penningen worden uitgereikt. Iedereen kan iemand voor deze penning voordragen, mits er aan de volgende criteria wordt voldaan:

1. De te onderscheiden persoon moet een bijdrage hebben geleverd aan de veiligheid in en voor de samenleving.

2. De bijdrage van de te onderscheiden persoon mag geen onderdeel uitmaken van de uitoefening van zijn/haar beroepsmatige werkzaamheden of bedrijf, tenzij er sprake is van uitzonderlijk gedrag, bijvoorbeeld buiten de werktijden.

3. De te onderscheiden persoon moet van onbesproken gedrag zijn.

4. De bijdrage/het gedrag moet vallen binnen de wettelijke normen.

Spelregels
Iedereen kan iemand voordragen voor de penning, door dit formulier in te vullen en samen met een politierapport en/of een krantenartikel over het moedige optreden (indien beschikbaar) naar de Stichting Maatschappij en Veiligheid te sturen. Dit kan per post of per mail. Ons postadres is:
Stichting Maatschappij en Veiligheid, Louis Couperusplein 2, 2514 HP Den Haag. Ons mailadres is: smv@maatschappijenveiligheid.nl. Voor vragen kunt u ons ook bellen: 070-3636962.

Alle ingezonden voordrachten (die voor 1 oktober 2015 zijn binnengekomen) zullen worden voorgelegd aan een beoordelingscommissie bij de Stichting Maatschappij en Veiligheid.

Wanneer deze commissie besluit een penning toe te kennen voor genoemde actie, dan krijgt zowel de voordrager als degene die is voorgedragen daarvan bericht. Per jaar kunnen er meerdere penningen worden uitgereikt. De uitreiking zal plaatsvinden in de maand december, door prof. mr. Pieter van
Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid.

Alle inzendingen die na 1 oktober binnenkomen, gaan automatisch mee in de procedure voor het volgend jaar.