Gevolgen hevige regenbuien in de zomer


In de zomerperiode trekken regelmatig zware regenbuien over het land, waarbij het fors kan onweren en lokaal in korte tijd veel neerslag valt. Doordat ons klimaat verandert, komen hoosbuien steeds vaker voor. Vorig jaar augustus hebben zware regenbuien in het land lokaal tot overlast gezorgd.
Regenwater wordt opgevangen in het open water en in het riool en heeft tot nu toe tot geen problemen geleid in Zoeterwoude. Toch is de gemeente zich ook aan het voorbereiden om hevigere hoosbuien te verwerken. De burgers wordt ook gevraagd alert te zijn.

Bij hevige regenval kan het riool zodanig vol raken dat regenwater op straat kan blijven staan. De afvoer van het regenwater door het riool en in de bodem is dan enigzins vertraagd. In principe is dat geen probleem, het regenwater zal dan binnen een uur afgevoerd zijn.

Helaas kunnen hevige regenbuien in sommige gevallen ook leiden tot schade, zoals vorig jaar op meerdere plekken in het land is voorgekomen. Dat is uiteraard ongewenst. In Zoeterwoude is dit, ook met de hevige neerslag van vorig jaar zomer, niet voorgekomen.

Verzoek om alert te zijn

De gemeente roept bewoners op om tijdens hevige regenbuien alert te zijn op problemen die kunnen ontstaan in de openbare ruimte. U kunt hierbij denken aan losgeraakte putdeksels, verstopte kolken, een geblokkeerde weg of ondergelopen (fiets)tunnels. Bewoners kunnen regenwateroverlast melden
via het algemeen telefoonnummer van de gemeente (071-5806300) of via gemeente@zoeterwoude.nl. Mede op basis van de meldingen bepaalt de gemeente welke getroffen maatregelen werken en waar extra maatregelen nodig zijn.

Wat kunnen bewoners nog meer doen?

Veel tuinen zijn steeds vaker en meer voorzien van bestrating. Hierdoor kan het water niet in de bodem wegzakken, maar loopt het naar de straat of de buren. Door bijvoorbeeld naast het terras een border of grindstrook te maken, kan het water van het terras sneller in de grond zakken. Ook gras
zorgt ervoor dat er minder water blijft staan bij hevige regenbuien.

Wat doet de gemeente?

De gemeente is systematisch bezig om het rioolstelsel te verbeteren. Bijvoorbeeld door de aanleg van een gescheiden rioolstelsel waarbij het regenwater gescheiden van het vuilwater wordt opgevangen en afgevoerd naar het open water.