De gemeente Harlingen gaat opgelegde bijstandsboetes opnieuw beoorde..


De gemeente Harlingen gaat alle boetes die tussen 1 januari 2013 en 24 november 2014 zijn opgelegd aan uitkeringsgerechtigden opnieuw beoordelen. In die periode kregen mensen die een overtreding maakten altijd een boete opgelegd. Ook als er geen opzet in het spel was. Het gaat in de gemeente
Harlingen in totaal om bijna EUR20.000 aan boetes.

De Fraudewet

Met de invoering van de Fraudewet in 2013 veranderde het boetebeleid voor uitkeringsgerechtigden aanzienlijk. Met de invoering van deze wet werd er geen onderscheid meer gemaakt tussen mensen die opzettelijk frauderen en mensen die een fout maakten bij het aanvragen van een uitkering. Hier
kwam veel kritiek op. In november 2014 oordeelde de centrale Raad van Beroep dat de Fraudewet onvoldoende rekening houdt met de ernst en verwijtbaarheid van overtredingen. De wet is vervolgens aangepast.

Opnieuw beoordelen

Wethouder Kuiken is blij dat de Fraudewet is aangepast.

"Fraude en onrechtmatigheden moeten worden bestreden, maar het kan niet zo zijn dan mensen die onbedoeld fouten maken bij het aanvragen van een uitkering langs dezelfde meetlat worden gelegd als fraudeurs".

De gemeente gaat de verstrekte boetes nog dit jaar opnieuw beoordelen en kijkt daarbij naar de ernst en verwijtbaarheid. Wanneer de gemeente tot de conclusie komt dat navolging van de Fraudewet onredelijkheid heeft veroorzaakt, wordt de boete ongedaan gemaakt en tot terugbetaling overgegaan.