Bijeenkomst over ontspoorde mantelzorg en ouderenmishandeling(12-08-..


Mantelzorg is vrijwillige zorg, meestal verleend door een naaste, vaak uit liefde en genegenheid. Hoe goed de bedoelingen ook zijn, als mantelzorgers de zorg voor hun naaste niet meer aan kunnen, lopen ze het risico om te ontsporen in gedrag dat ze zelf liever niet zouden willen vertonen.

Het kan zijn dat de mantelzorger uit onkunde en onwetendheid de grens van goede zorg overschrijdt. De zorg slaat sluipenderwijs om in verwaarlozing of verkeerde behandeling.

Ontspoorde mantelzorg gebeurt niet met opzet en komt voor in alle leeftijdscategorieen.

Bijeenkomst 9 september 2015

In het kader van de regionale mantelzorgondersteuning wordt op 9 september 2015 om 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur) tot ongeveer 22.00 uur, in het gemeentehuis van Oud-Beijerland een informatiebijeenkomst georganiseerd voor professionals en vrijwilligers die met mantelzorgers en ouderen
werken over de thema's ontspoorde mantelzorg en ouderenmishandeling.

In deze bijeenkomst willen we ons in eerste instantie richten op professionals en vrijwilligers en niet op de mantelzorgers en ouderen zelf.

De gastvrouwen voor deze bijeenkomst zijn Mirjam van Dongen van Indigo Zuid-Holland Zuid en Dity Mudde van de Dienst Gezondheid en Jeugd ZHZ. Zij zullen met de deelnemers in gesprek gaan over de thema's:

* Wat is ontspoorde mantelzorg / ouderenmishandeling;
* Hoe kan men dit signaleren;
* Waar kan men dit melden;
* Wat houdt de Wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling voor u in.

Doel van deze bijeenkomst

Wij hopen dat de deelnemers aan het einde van de bijeenkomst beter weten wat ontspoorde mantelzorg is , hoe te signaleren, hoe dan te handelen en waar u terecht kunt met uw vragen. Tevens hopen wij dat men meer inzicht heeft in de bruikbaarheid van de Wet Meldcode huiselijk geweld en
kindermishandeling, waar ook Ouderenmishandeling onder valt.

Uitnodiging

Wij nodigen professionals en vrijwilligers die met mantelzorgers en ouderen werken graag uit om deze bijeenkomst bij te wonen. Aanmelden voor de bijeenkomst kan tot 4 september 2015 bij Ineke Snijder op telefoonnummer 0186-646727 van de gemeente Oud-Beijerland of via het e-mailadres
I.Snijder@oud-beijerland.nl.

Vragen

Heeft u nog vragen neemt u dan contact op met Ineke Snijder, telefoonnummer 0186-646727 of e-mailadres I.Snijder@oud-beijerland.nl of met Viviane van Leest, telefoonnummer 0186-697767of e-mailadres vf.v.leest@korendijk.nl.