Gemeente Zuidplas pakt stankoverlast ondergrondse containers aan


(12-08-2015)
Lees deze pagina voor

De gemeente Zuidplas geeft inwoners tips hoe om te gaan met afval, leegt en reinigt de ondergrondse containers vaker en test geurblokken uit.

In de zomermaanden kan geuroverlast ontstaan door het afval dat in de ondergrondse containers wordt gegooid. Deze overlast kan voor een belangrijk deel voorkomen worden door het organische afval, zoals etensresten, in goed afgesloten zakken te verpakken.

De klachten over geuroverlast pakt de gemeente als volgt aan:

* De gebruikers van overlast gevende containers krijgen een brief met tips voor het juiste gebruik;
* De container wordt sneller geleegd;
* De betonput wordt geinspecteerd op water en de container wordt zo nodig extra gewassen.

Momenteel wordt er ook getest met geurblokken die de geur neutraliseren. De eerste resultaten zijn goed, maar langduriger testen is nodig om te kunnen bepalen of dit middel standaard bij overlast ingezet zal worden.

Overlast kan gemeld worden via het meldpunt openbare ruimte: 0180 330 300 of www.zuidplas.nl/meldpunt.

Tips voor inwoners voor het voorkomen van stankoverlast

Omdat het vaak het organisch afval is wat de stank en vliegjes veroorzaakt, stuurt de gemeente de gebruikers van die containers een brief met de volgende tips om de overlast te verminderen:

* Gebruik goede vuilniszakken en sluit deze goed af;
* Vaak is het organisch afval wat de stank veroorzaakt; gebruik hiervoor de groene container. Naast groente-, fruit- en tuinafval mogen ook alle etensresten, jus, botjes, thee/koffiezakjes, kattenbakkorrels met milieukeur e.d. in de GFT-container. Moet dit toch bij het restafval, verpak het
dan goed afgesloten voordat u het in uw vuilniszak doet;
* De stankoverlast kan voorkomen worden door het groente-, fruit- en tuinafval te scheiden en het restafval op de juiste wijze aan te bieden.