Waterplanten in Hoornse Hop gemaaid


12-8-2015

In twee weken tijd is 75 hectare waterplanten in het Hoorns Hop gemaaid.

Het eenmalig maaien vond plaats in opdracht van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Waterland, Edam-Volendam, Zeevang en Hoorn en is bedoeld om het gebied aantrekkelijk en bevaarbaar te houden voor de recreatievaart.

Waar is gemaaid?
In totaal is 75 hectare waterplanten gemaaid, verdeeld over vier gebieden. Bij Schardam en Warder zijn richting het diepere water twee geulen gemaaid. Dat is ook gebeurd op de route tussen Edam-Volendam en Hoorn, waaronder een groot gebied dat fungeert als wedstrijdgebied voor de watersport.
Het maaien van waterplanten op deze locaties heeft geen nadelige invloed op de ecologie in het Markermeer.

Waarom wordt er gemaaid?
In de ondiepe delen van het Markermeer, waar het Hoornsche Hop deel van uitmaakt, groeien veel waterplanten. Deze zorgen voor schoon en gezond water en voor het natuurlijke en biologische evenwicht in het water. De recreatievaart heeft echter veel last van waterplanten. Vooral fonteinkruid kan
tot aan het wateroppervlak groeien, in de schroef terecht komen of aan de kiel of het roer blijven hangen.

Het Markermeer is een populair vaargebied en om dat aantrekkelijk te houden voor de recreatievaart en de havens bereikbaar en bevaarbaar te houden, is deze zomer eenmalig waterplanten gemaaid. De kosten zijn voor rekening van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Waterland, Edam-Volendam,
Zeevang en Hoorn. De pilot is voorbereid in een werkgroep waarin ook het Watersportverbond, Stichting Waterfront Hoorn, reddingsstation Zeevang, de ANWB, Recron en de Hiswa deelnemen.

Pilot
Nu de maaiwerkzaamheden zijn afgerond, wordt de pilot geevalueerd. Daarbij zal ook besproken worden of het mogelijk is om gezamenlijk met de betrokken partijen in de toekomst vaker waterplanten te maaien in het Hoornse Hop.

Melden overlast nog steeds belangrijk
Via www.hoorn.nl/overlastwaterplanten kunnen waterrecreanten overlast die zij ervaren digitaal melden. Om de waterplantenoverlast goed te kunnen monitoren, is het belangrijk overlast te blijven melden. Ook nu de maaiwerkzaamheden zijn afgerond.