Miljoeneninvestering en pilots voor startup SolarFreezer

Doorbraak voor innovatie die afrekent met gasrekening huishoudens

Een investering en een overeenkomst met twee bouwbedrijven gaan zorgen voor de definitieve doorbraak van SolarFreezer. Na een periode van testen en perfectioneren zal de uitvinding van de gebroeders Wolters nu in productie komen. Met hun innovatie kunnen huishoudens fors besparen op de gasrekening door warmte in de kruipruimte op te slaan. Met de overeenkomst tussen SolarFreezer en VolkerWessels, Innovatiefonds Twente en De Groot Installatiegroep komt expansie binnen handbereik. Door een investering kan het systeem in de eerste nieuwbouwhuizen in Nederland worden geplaatst.

De SolarFreezer is het resultaat van twee ondernemende broers met een gedeeld verlangen: huizen verwarmen zonder gaskosten. Bij het innovatieve systeem wordt een grote, speciale zak met water in de kruipruimte van de woning geplaatst. Het water in de zak wordt opgewarmd door de zonnecollectoren op het dak. Een speciale pomp onttrekt warmte aan het water dat afkoelt tot onder het vriespunt. Bij deze faseverandering komt veel energie vrij. Deze energie wordt opgeslagen in het water en kan worden ingezet om het huis te verwarmen. Huizen kunnen met SolarFreezer kostenneutraal worden opgewarmd.

Investering

De realisatie van huizen die zichzelf voorzien van warmte zonder gas, is in slechts twee jaar tijd tot stand gekomen. Het systeem is de afgelopen zes maanden uitvoerig getest in een eengezinswoning in Lichtenvoorde. Met de investering gaat de startup haar volgende fase in. Niet alleen worden de financiele mogelijkheden door de investering uitgebreid.

"Met deze investering hebben wij de ideale stap gezet om ons product daadwerkelijk op de markt te brengen. Wij willen hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van Nederland door zoveel mogelijk huizen in Nederland te voorzien van dit systeem. Minder gas uit Groningen is met ons systeem geen enkel probleem, sterker wij rekenen af met de gasrekening", aldus oprichter Floris Wolters.

Opslag energie

Innovatiefonds Twente ziet in SolarFreezer de oplossing voor het probleem met de opslag van energie, zegt directeur Marius Prins van fondsmanager Participatiemaatschappij Oost-Nederland (PPM Oost). "De opslag van energie is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. We zien veel innovaties op het gebied van zonnecollectoren, maar het probleem blijft dat die de meeste energie opleveren als het mooi weer is en we op die momenten juist minder energie nodig hebben. We verwachten met de investering in SolarFreezer op meer plekken in de praktijk aan te tonen dat het systeem echt werkt, zodat het daarna grootschalig uitgerold kan worden."

Innovatiefonds Twente

Het Innovatiefonds Twente richt zich op de financiering van innovatieve Twentse MKB-bedrijven. Vroegefasebedrijven in de sector High Tech Systems & Materials (HTSM) en cross-overs met de sectoren Agro- Food, Vrijetijdseconomie, Bouw en Energie behoren tot de doelgroep. Door het beschikbaar stellen van risicokapitaal wil het fonds innovaties van Twentse MKB-bedrijven bevorderen en daarmee de concurrentiekracht van de regio vergroten. Het Innovatiefonds Twente wordt gefinancierd door Regio Twente. PPM Oost is fondsmanager.

PPM Oost

Participatiemaatschappij Oost Nederland NV (PPM Oost) investeert met geld van de rijksoverheid, de provincies Gelderland en Overijssel en de Regio Twente in kansrijke bedrijven die bijdragen aan een florerende economie in Oost-Nederland. Met een totale fondsomvang onder beheer van ruim EUR 290 miljoen heeft PPM Oost geinvesteerd in meer dan 200 ondernemingen.