Wapenstilstand in delen Syrie

in Midden-Oosten / door Mike Durand / op 12/08/2015 om 12:08 / Tags: Egypte, Hezbollah, Syrie, Turkije, VN - Het Syrische leger van president Assad en Hezbollah hebben vanmorgen een beperkt staakt-het-vuren gesloten met oppositiestrijders als de extremistische Ahrar al-Sham beweging. De tijdelijke wapenstilstand ging op 6 uur lokale tijd in en zal 48 uur duren. Hij is slechts geldig in al-Zabadani, in westelijk Syrie bij de grens met Libanon, en in twee sjiitische dorpen in de regio Idlib, in het noordwesten. Doel van het beperkte staakt het vuren is volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) het evacueren van levensgevaarlijk gewonden.

De onderhandelingen voor de opstandelingen werden geleid door de extremistische beweging Ahrar al-Sham, een bondgenoot van het Nusra Front die banden heeft met al-Qaida. Ook de Libanese Hezbollah, die meevecht aan de kant van het Assad-regime, is een van de ondertekenaars van het akkoord.

In mei 2014 en in januari 2015 waren er in Syrie ook al enkele tijdelijke staakt-het-vuren overeenkomsten in de veel bevochten wijk al-Waer in de stad Homs. Veel gewonden konden toen door de hulporganisatie de Rode Halve Maan worden afgevoerd en honderden burgers konden de wijk verlaten.

Volgens het SOHR wordt er door de gewapende groepen nog verder gepraat over mogelijke evacuatie van strijders uit Zabadani nabij Damascus, dat geldt als een rebellenbolwerk. Voor de plaatsen Kefraya en Foua in de provincie Idlib, waar al lange tijd hevig gevochten wordt tussen het regeringsleger en gewapende opstandelingen, wordt een noodhulpactie op touw gezet om de inwoners van voedsel te voorzien.

De burgeroorlog in Syrie begon in 2011 heeft tot nu toe ruim 210.000 mensen het leven gekost, waarvan zeker de helft burgers zijn, volgens het SOHR. Onder de doden zouden zeker 11.000 kinderen en 7.000 vrouwen zijn. Ruim 36.000 opstandelingen en 45.000 Assad-getrouwe soldaten zouden zijn gesneuveld. Het aantal Syrische vluchtelingen is inmiddels opgelopen tot 3,2 miljoen. Zij worden opgevangen in de buurlanden Libanon, Jordanie, Turkije, Egypte en Irak. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, hoopt tegen het eind van 2016 ongeveer 130.000 Syrische vluchtelingen buiten de regio te hebben ondergebracht. Bijna de helft van dit aantal zal worden opgevangen in Duitsland en Zweden.