Werkzaamheden waterberging Anserveld


Werkzaamheden waterberging Anserveld

Vanaf 10 augustus 2015 wordt er gewerkt om het Anserveld in te richten als waterberging. Het doel van de waterberging is om bij extreme weersomstandigheden wateroverlast te voorkomen. Daarnaast worden de natuurwaarden verhoogd door het herstellen van heide en natte slenken. Tijdens de
werkzaamheden wordt er een omleiding ingesteld van het nabijgelegen wandel- en fietspad.

Waterberging

Omdat ons klimaat verandert, is er een toenemende kans op heftige regenval en is het inrichten van waterbergingen nodig om de kans op wateroverlast te beperken. Het Anserveld en directe omgeving wordt geschikt gemaakt om in totaal 285.000 kubieke meter water op te vangen na extreme regenval.
Het Dwingelderveld werd al eerder geschikt gemaakt om in extreme omstandigheden zo'n 1,2 miljoen kubieke meter water tijdelijk op te vangen.

Het waterschap Reest en Wieden, Vereniging Natuurmomenten en provincie Drenthe zijn de initiatiefnemers van het project klimaatbuffer Anserveld. Met klimaatbuffersubsidie en LIFE-subsidie dragen het Rijk en de Europese Commissie bij aan de financiering van het project.

Werkzaamheden

Om de waterberging te realiseren, worden verschillende maatregelen getroffen. Zo worden er sloten en watergangen gedempt en een slenkstructuur aangelegd. Aan de westkant van het gebied komt een verhoging die dienst doet als kade. Verder worden delen van het Anserveld afgeplagd waardoor er
minder fosfaten in de grond achterblijven. Op die voedselarme grond kan de heide weer gaan groeien, zodat het heideoppervlak groter wordt.

Toegankelijkheid

Er wordt tijdens de werkzaamheden een omleiding ingesteld van het nabijgelegen wandel- en fietspad. Het wandel- en fietspad zijn direct na de werkzaamheden weer vrij toegankelijk. Naar verwachting is de waterberging in het najaar van 2015 klaar. (Bron: Prolander)