Aantal vacatures in Gelderland groeit

Arnhem, 19 augustus 2015

Aantal vacatures in Gelderland groeit

Sinds 2013 is het aantal vacatures in Gelderland met 4000 toegenomen. Hiermee zit Gelderland in de top 4 van snelst groeiende provincies in Nederland. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van CBS. De werkloosheid in Gelderland lag vorig jaar op 7%, iets onder het landelijk gemmiddelde van 7,4%.

In het tweede kwartaal van 2015 staan er 14.800 vacatures open in Gelderland. Dat zijn er 4000 meer dan in het tweede kwartaal van 2013. Halverwege dat jaar bereikte het aantal openstaande vacatures een dieptepunt.

Arbeidsparticipatie

De arbeidsparticipatie in Gelderland is met 2% gedaald naar 64%. Dat betekent grofweg 1 openstaande vacature per 6 werkzoekenden. Hiermee zit Gelderland op het landelijk gemmiddelde van 65%.

Economische crisis

Het aantal vacatures neemt weer toe, maar ligt nog onder de recordaantallen van 2007 en 2008. Toen waren er bijna evenveel vacatures als werkzoekenden. Door de economische crisis nam de werkloosheid toe en halveerde het aantal vacatures.

Arbeidsmarkt

Gedeputeerde Michiel Scheffer: “De economie in Gelderland trekt aan, maar de werkloosheid is nog hoog. Het aantal vacatures neemt voorzichtig toe. Nu is het zaak dat die vacatures snel worden ingevuld. Het gat tussen onderwijs en arbeidsmarkt is nog te groot. Overheid, onderwijs en ondernemers moeten samen dit gat proberen te dichten.”

Rondetafelsessie

In september organiseert provincie Gelderland een rondetafelsessie over onderwijs en arbeidsmarkt. Met ondernemers en onderwijsinstellingen worden nieuwe initiatieven besproken om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren.