Orlando Festival

PERSBERICHT

Het programma van de concertseries van het Orlando Festival 2015 is gepubliceerd en de kaartverkoop is van start gegaan.

Kamermuziekliefhebbers uit de hele wereld komen in augustus naar Rolduc te Kerkrade, waar dagelijks openbare lessen, lezingen,workshops en masterclasses (strijkkwartet en pianotrio) worden gegeven aan getalenteerde jonge professionele ensembles en aan enthousiaste amateur-groepen.Evenals vorig jaar doet het festival met rond 45 concerten heel Zuid-Limburg en de grensregio aan. In bijna alle gemeenten in de omgeving kan een ‘Orlando Concert’ worden bezocht. De avondconcerten zijn geprogrammeerd in Abdij Rolduc, Theater Heerlen, de St. Janskerk en het Conservatorium Maastricht, het Cultureel Centrum Eijsden, het Openlucht Theater Valkenburg en de Ballsaal van het Alte Kurhaus in Aken. De talrijke concerten worden gekenmerkt door een grote verscheidenheid, met muziek uit vier eeuwen van dertig componisten uit negen landen, van Joseph Haydn (1768) totRobin De Raaff (2015), en van bekend en geliefd repertoire tot onbekende werken en verrassingen. Ook is er een grote diversiteit van uitvoerende musici: blazers, strijkers, toetsen, slagwerkers en zangers, die solowerken en intieme kamermuziek maar ook ensembleversies van symfonisch repertoire ten gehore zullen brengen.

Er klinken pianotrio’s en strijkkwartetten van Haydn, Mozart, Beethoven en Schubert. En Schumann en Debussy worden uitvoerig belicht. Er zijn werken van Chopin en Brahms en van vroeg-twintigste eeuwse componisten zoals Busoni, Ravel, Schönberg, Reger, Janáček, Krenek en Prokofiev te beluisteren. Het Orlando Festival zet zich bovendien met hart en ziel in voor Nederlandse componisten en presenteert werk van Louis Andriessen, Gilius van Bergeijk, Chiel Meijering, Robin de Raaff, Sam Wamper en Bob Zimmerman. De muziek wordt uitgevoerd door een internationaal gezelschap van twintig gepassioneerde musici, met een keur aan gerenommeerde ensembles, solisten en kamermusici. Op de slotconcerten in Maastricht en Kerkrade speelt de Gruppo Montebello, een ensemble dat Mahler’s Vierde Symfonie zal uitvoeren samen met de laatromantische Orkestliederen op.8 van Schoenberg en een wereldpremiere van Robin de Raaff. Op veel concerten is ook aanstormend internationaal talent te beluisteren. Het Orlando Festival 2015 begint op 20 augustus met het Orlando Concours, dit jaar uitgeschreven voor pianotrio’s. Op 22 augustus is de finale voor drie trio’s in het Theater Heerlen. Een internationale jury zal de 1e prijs (de Prix Charles Hennen) en de 2e en 3e prijs toekennen.

Naast de avondconcerten zijn er ook (lunch) concerten in grote bibliotheken (Schunck, Centre Céramique), bedrijven (bijvoorbeeld APG), de Bahnhof Herzogenrath en de Kopermolen Vaals. In samenwerking met de Stichting Muziek Jong voor Oud worden enkele concerten door studentenensmebles verzorgd in bejaarden- en verzorgingshuizen.