HKZ-schema Kinderopvang 2014


In oktober 2014 heeft HKZ het nieuwe schema Kinderopvang 2014 beschikbaar gesteld. Er zijn diverse zaken in overleg met de branche geactualiseerd om het schema weer aan te laten sluiten bij de huidige tijd en inzichten. Wat betekent dit voor HKZ-certificaathouders in de Kinderopvang?

Certificaathouders die nu zijn gecertificeerd op het schema Kinderopvang 2009 moeten uiterlijk 18 juni 2017 voldoen aan het nieuwe schema.

De wijzigingen ten opzichte van het schema van 2009 zijn beperkt. De onderdelen: dagopvang en buitenschoolse opvang, gastouderbureaus en peuterspeelzalen zijn nog steeds ondergebracht in aparte deelschema's. Deze deelschema's zijn verkrijgbaar bij NEN-HKZ. Op de site van NEN-HKZ is ook een
wijzigingstabel te downloaden met daarin aangegeven wat de wijzigingen precies zijn.

Gezien de beperkte wijzingen kan tijdens de eerstvolgende audit eenvoudig worden overgestapt op het nieuwe schema. Het is niet nodig om te wachten tot het schema kinderopvang is aangepast aan de nieuwe ISO9001:2015.

Op de lijst van de door het Keurmerkinstitituut gecertificeerde organisaties in de kinderopvang is te zien dat een aantal organisaties reeds een certificaat heeft ontvangen op de nieuwe norm. De omzetting naar het schema van 2014 heeft bij deze organisaties zonder noemenswaardige problemen
plaatsgevonden.