Europees geld voor innovaties in Oost Nederland

Europees geld voor innovaties in Oost Nederland

De EU, Gelderland en Overijssel investeren samen in slimme en duurzame innovaties. Vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stellen zij €545.000 euro beschikbaar voor duurzame mestvergisting, de diagnose van Multiple Sclerose en de scheiding van kunststofflessen uit afval.

Gedeputeerde Michiel Scheffer: “Tot 2020 investeren de EU, overheden en bedrijven 285 miljoen euro in slimme en duurzame innovaties. Vernieuwing die hard nodig is om te kunnen blijven concurreren op de wereldmarkt.”

Mestvergassing

Nederlandse veehouders kampen al jaren met een mestoverschot. Veehouders zijn verplicht een deel van het mestoverschot verwerken. De mineralen die hiervoor nodig zijn moeten uit Nederland worden geëxporteerd. Dit is duur en de verwerking is erg energie-intensief. Clean Fuels uit Enschede en Dofco uit Ruurlo ontwikkelen nieuwe technieken voor de pyrolyse (vergassing) van mest. Een duurzaam alternatief dat zorgt voor een volledige besparing van fossiele brandstof (aardgas) en halvering van de exportkosten.

MS App

Multiple sclerose (MS) komt in Nederland bij ongeveer 1 op de 1000 mensen voor. MS is moeilijk te diagnosticeren. Drug Target ID uit Nijmegen heeft genetische data van MS geïntegreerd in een zogenoemd ‘moleculair landschap’ voor MS. Samen het het MKB consortium Orikami wordt een interactieve en gemakkelijke toepasbare applicatie (MS App) ontwikkeld die een persoonlijke diagnose en prognose op maat mogelijk maakt.

Kunststofflessen

De afzet van plastic flessen is de afgelopen jaren zeer sterk gegroeid, voor steeds meer dranken en in steeds meer formaten. Er worden vier maal zoveel kunststofflessen weggegooid als in 2000. Dat is slecht voor ons milieu, vooral door de verbranding van die plastic flessen en de miljoenen kunstflessen die in het zwerfafval terechtkomen. Filigrade uit Twello ontwikkelt met GeJaTECH en V.M. Engeneering een watermerk voor kunstflessen, waarmee ze uit de afvalstroom verwijderd kunnen worden. Door recycling kunnen hiervan weer nieuwe flessen of verpakkingen gemaakt worden.

Op Oost

De EU stelt €100 miljoen beschikbaar voor projecten die bijdragen aan versterking van de concurrentiepositie van Oost-Nederland. Daar blijft het niet bij: ook het Rijk, provinceis en bedrijven investeren in het EFRO-programma OP-Oost. Dat levert een investeringsimpuls voor Gelderland en Overijssel op van €285 miljoen euro met als speerpunten: innovatiestimulering en koolstofarme economie.