Minister en gedeputeerden EZ in gesprek over ambities detailhandel

Minister en gedeputeerden EZ in gesprek over ambities detailhandel

26 augustus 2015

Op 3 september spreken de gedeputeerden Economische Zaken met minister Henk Kamp van Economische Zaken over de Retailagenda. De minister en gedeputeerden gaan in gesprek over de ambities van de nieuwe colleges op het terrein van detailhandel.

De in het voorjaar van 2015 opgesteld Retailagenda is een initiatief van de rijksoverheid, provincies, gemeenten en markt en heeft een gezonde en kansrijke detailhandel als doel. De detailhandel is een belangrijke economische sector in ons land. Binnen de retail vinden grote, structurele veranderringen plaats. Consumenten besteden steeds meer geld aan diensten en minder aan goederen, kopen meer online en hechten steeds meer belang aan gebruik in plaats van bezit. Met de afspraken in de Retailagenda willen de ondertekenaars de retail toekomstbestendig maken.

Belangrijkste afspraken

Winkeliers, gemeenten, vastgoedeigenaren, provincies, banken en het rijk hebben in de vorm van de Retailagenda concrete afspraken gemaakt. Zo hebben 50 gemeenten zogenaamde RetailDeals afgesloten om ondernemers kansen te bieden en om de leegstand tegen te gaan. In plaats van de winkelhuren te baseren op historische prijzen, spreken verhuurders en winkeliers af om marktconforme huren toe te passen. Ook wordt er kritisch gekeken naar belemmerende overheidsregels.

Rol provincies

Provincies spelen een belangrijke rol in de ruimtelijke ordening en bij het stimuleren van de regionale economie. Provincies schetsen in hun structuur- of detailhandelsvisie het toekomstbeeld. Ze stemmen dat toekomstperspectief op regionaal niveau af met de verschillende markt- en overheidspartijen en maken afspraken die passen in het geschetste perspectief. Ook ondersteunen provincies het proces door kennis beschikbaar te stellen (o.a. over verkoopstromen en de effecten van online retail) en door middelen beschikbaar te stellen voor innovatieve pilots. Lees meer over de rol van de provincies op dit gebied in deze flyer. Ook in de nieuwe collegeprogramma's zetten veel provincies in op het versterken van het midden- en kleinbedrijf, als motor van de regionale werkgelegenheid.

Fotobijschrift: vrijdag 21 augustus ontving Sander de Rouwe ( gedeputeerde EZ Fryslan/beoogd IPO-lid Regiegroep Retailagenda) uit handen van Marijke van Hees (voorzitter Overleg Retailagenda) de Retailagenda tijdens een kennismakingsgesprek.