Regels voor het gebruik knalapparaten


Wij ontvangen de laatste tijd weer regelmatig klachten over knalapparaten, die vooral gebruikt worden in de teelt van fruit, tarwe en mais om vogels te verjagen. Deze produceren een harde knal die ver in de omtrek is te horen.

In onze Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zijn regels opgenomen, zodat er geen ontheffing nodig is.

Regels

De regels zijn als volgt:

* Het gebruik van knalapparaten buiten de bebouwde kom is toegestaan vanaf een afstand van 50 meter van de voor bewoning of ander dagelijks gebruik bestemde gebouwen.
* De apparaten mogen alleen in werking zijn tussen een half uur voor zonsopgang en een half uur na zonsondergang en in een periode waarin vogels een bedreiging vormen voor de oogst van fruitteelt.
* De knallen mogen maximaal een keer per tien minuten plaatsvinden en de monding van het apparaat moet afgewend zijn van de dichtstbijzijnde woningen.

Voor het gebruik van knalapparaten binnen de bebouwde kom of in de nachtperiode is wel een ontheffing op basis van de APV noodzakelijk.

Oproep

Wij roepen agrariers op om zich aan de regels te houden en de knalapparaten niet onnodig in werking te hebben. Ook vragen wij onze inwoners om begrip voor de knalapparaten die maar korte tijd elk jaar in werking zijn.
Heeft u nog vragen of opmerkingen, neem dan contact op met mw. C. Schmidt-van der Linden van de afdeling Veiligheid, Vergunning en Handhaving via tel. (0345) 634078.