Raadsledencongres: het programma


DEN HAAG - Een minister, twee staatssecretarissen, een burgemeester, een griffier en een raadslid behoren tot de voornaamste sprekers op het Raadsledencongres komende zaterdag 5 september in Den Bosch. Het thema van dit Raadsledencongres is de verandering in het sociaal domein, of te wel de
betekenis van de nieuwe taken voor zorg, ondersteuning en participatie voor het werk van de raad en raadsleden.

Het Raadsledencongres in Den Bosch start met drie keynote sprekers die door dagvoorzitter Ruben Maes bevraagd worden over hun visie op de rol van de raad bij de transformatie in het sociaal domein. De eerste is Mark den Boer, raadslid in de gemeente Molenwaard, tevens voorzitter van
Raadslid.Nu. Marije van den Berg doet onderzoek naar het maken van nieuwe verbindingen tussen overheid, markt en samenleving in de netwerkdemocratie. Van den Berg is voormalig raadslid in Leiden. De derde keynote spreker is Gert Jan Fokkema, raadsgriffier in Meppel.

Minister en staatssecretarissen

De bewindslieden treden op in het middagprogramma. Raadsleden kunnen in gesprek met minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk en de staatssecretarissen Martin van Rijn (verantwoordelijk voor de overheveling van de nieuwe taken in het sociaal domein van Rijk naar
gemeenten) en Jetta Klijnsma, staatssecretaris Sociale Zaken.

In de middagpauze is er een lunchsessie met leden van de zogeheten transitiecommissie sociaal domein, die de verandering in het sociaal domein in het oog houdt. Raadsleden kunnen dan spreken met Han Noten, voorzitter van deze commissie, tevens burgemeester van de gemeente Dalfsen. Zijn
uitgangspunt is: `Deze verandering is een maatje groter dan u bent. Als u hem probeert te controleren gaat hij stuk.'

Professor Derk Loorbach, directeur van DRIFT en associate professor bij de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit reageert op de stellingname van Noten.

Workshops

Het programma omvat verder een 40-tal workshops, die zowel in de ochtend als in de middag raadsleden de gelegenheid bieden om kennis, vaardigheden en inzicht te vergroten om succesvol om te kunnen met de nieuwe taken van de gemeente en de gemeenteraad als gevolg van de overheveling van taken
in het sociaal domein van Rijk naar gemeenten.

Voor het volledige programma van het Raadsledencongres klik hier. Daar vindt u ook informatie over het alsnog aanmelden en over de diverse workshops.

De organisatie

De organisatie van het Raadsledencongres Transformatie Sociaal Domein is in handen van Raadslid.Nu, de Vereniging van Griffiers, de VNG en de ministeries van BZK, VWS en SZW.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 31 augstus 2015.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Raadslid.Nu organiseert op 5 september in samenwerking met de Vereniging van Griffiers, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de VNG het Raadsledencongres over de transformatie in het sociaal domein.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu