Workshops Team Bevolkingszorg najaar 2015 van start

Bureau Gemeentelijke Crisisbeheersing (BGC) organiseert in 2015 workshops voor de Teams Bevolkingszorg van gemeenten. Het doel van de workshops is het onderhouden en ontwikkelen van kennis van het Team Bevolkingszorg op het gebied van incidenten. De nadruk ligt op het leren van waargebeurde incidenten uit de regio en de acties die de gemeenten tijdens die incidenten genomen hebben. Na de eerste twee workshops in juni 2015 zijn de reacties van de deelnemers positief.

De workshops worden verzorgd door twee medewerkers openbare orde en veiligheid (MOV) uit de gemeenten Leiden en Oegstgeest, door een multi-oefencooerdinator van de veiligheidsregio en een medewerker van BGC. De workshops worden afgetrapt met een quiz. Door middel van stellingen wordt de kennis van de deelnemers `getest'. De stellingen gaan over de crisisorganisatie en nieuwe ontwikkelingen als zelfredzaamheid. Uit de reacties van de deelnemers blijkt dat dit "wedstrijdje" goed ontvangen wordt.

Aan de hand van de incidenten stroomuitval, asbestbrand en vondst conventioneel explosief, krijgen de deelnemers de opdracht om aan te geven welke knelpunten zij zien en welke acties zij daarbij zouden ondernemen. In de nabespreking van de opdracht worden daar de knelpunten en daadwerkelijk door de gemeenten genomen acties naast gelegd. Volgens de deelnemers zijn het "herkenbare casussen" en geeft dit een "praktische invulling in plaats van een beschrijving hoe het op papier zou moeten".