LOGBOEK Aftellen naar P-day - nog 12 dagen | Nederlandse Politiebond..


do, 03-09-2015 - 12:35

De NPB, ACP, ANPV en VMHP zijn tevreden over het oordeel van de Rechtbank Den Haag dat het stopzetten van de begeleiding van deurwaarders door de politie een geoorloofde CAO-actie is. De rechter stelt dat in de gegeven omstandigheden maatschappelijk bezien geen dringende noodzaak bestaat om de
uitoefening van het recht op collectieve actie door de politiebonden te beperken. Daarmee is de actie niet onrechtmatig jegens de Staat en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en is er geen grond om deze te verbieden. De actie gaat dus door.

[IMG]



Het kort geding over de CAO-actie van de politiebonden was aangespannen door minister Van der Steur. De actie is afgelopen maandag van start gegaan. De behandeling van het kort geding vond op woensdag 2 september plaats in de Rechtbank Den Haag.

'Enorme schade'

De advocaat van het ministerie van Veiligheid en Justitie voerde daarbij aan dat deurwaarders door de CAO-actie hun werk, zoals ontruimingen, praktisch niet meer kunnen doen. Dat zou enorme schade en een gevaar voor de rechtsorde opleveren. De minister gaf overigens in zijn sommatiebrief aan
dat hij graag zou praten over alternatieve acties, maar kon aan de rechter niet duidelijk maken wat voor acties dat dan zouden moeten zijn.

Recht op actievoeren

De advocaat van de politiebonden betoogde dat politieambtenaren recht hebben op collectief actievoeren voor een fatsoenlijke CAO. Enige overlast is daaraan inherent. Daarbij komt dat deurwaarders voor een groot deel gewoon hun werk kunnen blijven doen. Bij gevaarlijke situaties en calamiteiten
kunnen zij altijd een beroep op de politie blijven doen. In de praktijk wordt ook dikwijls op deze wijze gewerkt. De openbare orde of veiligheid zijn dus volstrekt niet in het geding.

De rechter liet weten vandaag om 12.00 uur uitspraak te zullen doen. Hij bleek de knoop te hebben doorgehakt in het voordeel van de bonden.